Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – cancerdiagnos fördröjdes

Nyheter En patient fick vänta i tio månader på provsvar. Patienten drabbades av spridd cancer och avled i november. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En äldre patient opererades på vårdcentral på grund av en hudförändring där misstanken om cancer var låg. Hudförändringen skickades till patologavdelning för analys. På grund av lång väntetid för analys av de hudförändringar där misstanken om cancer var låg, och på grund av att förändringen dessutom skickades till andra laboratorier för ytterligare analys, kom svaret först efter tio månader.

Eftersom handläggningstiden är lång på den lokala patologavdelningen, och på grund av att specialiserad analys på andra patologlaboratorium dessutom behövdes för att säkerställa diagnosen, fördröjdes diagnosen nio månader. Patienten drabbades av spridd cancer. Patienten fick palliativ vård och avled efter två månader. Det är oklart om tidigare diagnos hade förbättrat patientens prognos.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *