Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – cancerdiagnos fördröjdes

Nyheter En kvinnlig patient fick sin cancerdiagnos fördröjd och avled senare. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En kvinnlig patient med en konstaterad tarmcancerdiagnos opererades på sommaren 2020. Operationen var ett radikalt kirurgiskt ingrepp, där all identifierbar tumörmassa tas bort i syfte att bota patienten. Ett år senare kontaktade patienten sjukvården på nytt. Hon hade då tilltagande svåra smärtor i underlivet och hänvisades vid upprepade tillfällen till kvinnoklinikens mottagning för underlivsbesvär, då vårdgivaren uppfattade att smärtorna var en följd av operation och strålbehandling.

Kvinnan kontaktade kirurgkliniken och kvinnokliniken vid flera tillfällen. Där gjordes diagnostik, där fynd av godartade förändringar bidrog till att alternativa diagnoser inte beaktades. Tio månader efter den första kontakten konstaterades att hon hade spridd tarmcancer.

Diagnosen fördröjdes delvis på grund av att utredningen inte visat tecken på att cancern kommit tillbaka. Det är möjligt att återfallet hade kunnat upptäckas tidigare och behandlats kurativt. Behandlingen efter diagnos inriktades på palliation (lindring). Patienten är nu avliden.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *