Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – defekt hjärtstartare

Nyheter En svårt sjuk patient utvecklade akut behov av yttre pacemaker. I den situationen användes en hjärtstartare, så kallad defibrillator, denna visade sig vara defekt. Patienten utsattes för risk för allvarlig vårdskada då optimal behandling fördröjdes. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anmälan gäller en multisjuk patient som vårdades på Intensivvårdsavdelningen. Patienten fick uttalad försämring av blodcirkulationen med behov av stödåtgärder i form av yttre pacemaker via en defibrillator. Då denna kopplades till visade den sig inte fungera optimalt och annan, mer resurskrävande behandling, fick tillgripas i mellantiden. Patienten kom ej till skada men risk för allvarlig vårdskada förelåg.

På systemnivå upptäcktes att flera av regionens nyligen utbytta defibrillatorer också var defekta. Samtliga defibrillatorer av samma fabrikat byttes omedelbart ut och anmälan till Läkemedelsverket är gjort i samband med större utredning som pågår.

Patienten är nu avliden, dock inte till följd av aktuell anmäld händelse.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *