Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – felmärkning gjorde att provsvar dröjde

Nyheter En patients hudförändring bedömdes som misstänkt malignt melanom och opererades bort. Eftersom remissen inte märktes rätt blev svaret från patologilaboratoriet fördröjt cirka fem månader. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient sökte vård på en vårdcentral på grund av en hudförändring som ändrat färg senaste tiden. Hudläkaren som bedömde en bild av hudförändringen misstänkte att det rörde sig om malignt melanom. Hudförändringen opererades bort av en läkare på vårdcentralen.

På grund av att remissen inte märktes på rätt sätt, där misstanken om malignt melanom framgick, och på grund av lång handläggningstid på patologilaboratoriet fördröjdes svaret cirka fem månader. Patienten fick genomgå en utvidgad operation och fick till följd av spridning genomgå en onkologisk behandling. Det är oklart om en tidigare diagnos hade förbättrat patientens prognos.

Sjukvården har vidtagit och vidtar åtgärder för att korta på väntetider för analystid på patologilaboratoriet:

• Upphandling av extern kapacitet för granskning av prover är klar. Externa granskare hjälper nu till för att korta svarstiderna.
• Handlingsplanen följs upp och uppdateras regelbundet.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *