Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd cancerdiagnos

Nyheter En patient som sökte vård på vårdcentral för knölar i bröstet fick inte komma på mammografiundersökning förrän fyra månader senare, då det visade sig vara cancer. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan gäller en patient som besökte vårdcentral november 2021 på grund av knölar i ena bröstet. Läkaren som undersökte patienten misstänkte inte cancer men skickade för säkerhets skull remiss för mammografi. Undersökningen på mammografin gjordes i mars 2022. Mammografin visade tecken på cancer. Patienten opererades i början av april och påbörjade därefter cellgiftsbehandling.

Målet är att mammografiundersökning med låg misstanke om cancer utförs inom en månad. På grund av stort inflöde av remisser och ojämn bemanning har man inte klarat att hålla väntetiden till en månad. Cancerdiagnosen fördröjdes 3–4 månader med ökad risk för spridning. Åtgärder pågår på mammografienheten för att korta väntetiderna.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Anmälan enligt lex Maria – fördröjd cancerdiagnos

Håller med Maria.. Men tycker det är otroligt bra att det kommer fram till almänheten för det slarvas mer och mer inom vården. Många gånger är det inte personalens fel utan högre upp i ledet som skär ner på personal och äventyrar folks hälsa och välmående. Håller med satsa på detta att säkerställa att man får rätt vård och omsorg utan slarv inhyrda läkare som är där några dagar sedan går vidare.

Vad hjälper det patienten som har cancer nu med anmälningen? Ingenting! Jag förstår TT det är viktigt med lex Maria men det jag menar är, vad gör de för skillnad för den berörda personen? Jag blir uppriktigt ledsen av att läsa hur många Lex Maria som lämnas in. Det kanske är dags att vakna upp och satsa mer på sjukhus och vård så det inte blir sådana allvarliga följder för patienter och medmänniskor. Vakna upp innan det är försent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *