Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd diagnos vid malignt melanom

Nyheter En patient som drabbats av malignt melanom fick vänta sju månader på diagnos och behandling. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient kontaktade sin vårdcentral sedan hen upptäckt en hudförändring som ändrat karaktär. Förändringen togs bort och skickades till patologilaboratoriet för analys. Efter fyra månader kom svar till vårdcentralen att patienten drabbats av malignt melanom, men det dröjde ytterligare tre månader innan en större del av det drabbade hudområdet togs bort.

Hanteringen ledde till att diagnos och behandling av sjukdomen blev fördröjd. Patienten genomgår nu behandling.

Sedan december 2022 har patologilaboratoriet rekryterat fler läkare samt etablerat ett samarbete med externa granskare som hjälper till att besvara rutinärenden. Medelsvarstiden för rutinprover har efter införandet nästan halverats. I september 2022 var medelsvarstiden 75 dagar, vilket kan jämföras med 39 dagar våren 2023. Ledtiderna för olika typer av svar följs upp och kommuniceras regelbundet i olika kanaler till övriga vården. Parallellt sker också en fortlöpande uppföljning av granskningsprocessens kvalitet.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *