Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjning av diagnos kan ha medfört risk

Nyheter En patient sökte vård efter att ha drabbats av övergående synbortfall. Patienten skickades hem, men uppsökte senare vård igen och behövde då omgående utredas och behandlas. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten bedöms på vårdcentral efter att samma dag ha drabbats av övergående synbortfall på ena ögat. Distriktsläkaren bedömde att besvären inte behövde utredas ytterligare. Patienten uppmanades att söka vård om besvären återkom.

Efter uppmaning från bekant kontaktade patienten samma dag 1177 på telefon. På grund av misstanke om stroke ordnades omgående bedömning på akutmottagning. Patienten lades in för observation och utredning. Röntgenundersökning nästa dag visade uttalad förträngning i ett halskärl. Efter ytterligare fyra dagar opererades förträngningen.

En bidragande orsak till fördröjningen bedömdes vara bristande kommunikation mellan läkare, sjuksköterska och patient och bristande övervägande av möjliga diagnoser.

Patienten har inte fått några bestående skador men fördröjningen av diagnos har medfört ökad risk för stroke med bestående skador

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *