Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – försenad diagnos av spridd cancer

Nyheter En patient med en konstaterad cancersjukdom genomgick röntgenundersökningar där bilderna visade tillkomst av spridd cancer till hjärnan. De nytillkomna förändringarna missades dock vid granskning av bilderna, vilket gjorde att diagnos försenades. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en patient med cancersjukdom som genomgick en rutinmässig uppföljning med röntgenundersökningar. Röntgenbilderna visade tillkomst av spridd cancer till hjärnan. De nytillkomna förändringarna missades dock vid granskning av bilderna.

En månad senare försämrades patientens hälsa och en ny röntgen gjordes. Då eftergranskades tidigare tagna röntgenbilder, varpå det konstaterades att tecken på att cancersjukdomen spridits till hjärnan varit synliga redan en månad tidigare. Detta innebar att diagnosen fördröjdes, men det förändrade inte behandlingen. Patienten är idag avliden. Det är tveksamt om hanteringen påverkat patientens sjukdomsförlopp i stort.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *