Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – hjärntumör bedömdes som stroke

Nyheter En patient som insjuknade med strokeliknande symtom utreddes, behandlades och rehabiliterades som en strokepatient. Senare konstaterades att patienten hade en tumör i hjärnan. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient insjuknade med strokeliknande symtom. Patienten utreddes, behandlades och rehabiliterades enligt riktlinjer för strokepatienter. Efter en tid försämrades patientens tillstånd. Efter en ny datortomografiundersökning konstaterades en tumör i hjärnan. Eftergranskning av röntgenbilderna som tagits vid det tidigare insjuknandet visade att tumören fanns redan då. Tumören var snabbväxande och när den upptäcktes gick den inte att operera. Patienten är nu avliden.

Efter händelsen har det utarbetats en rutin för hur patienter med upprepade strokesymtom utan en tydlig röntgenbild ska utredas.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anmälan enligt lex Maria – hjärntumör bedömdes som stroke

Javisst, man skall inte missa en hjärntumör. Men innan man upprörs alldeles för mycket bör man veta vilken typ av snabbväxande hjärntumör det var och i vilken mån missen påverkade prognosen. Hade tumören verkligen varit operabel om man ställt diagnosen vid den första undersökningen? Det är länge sedan jag gick min utbildning, men då gällde det att en vanlig form av hjärntumör inte gick att operera radikalt oavsett hur tidigt man än hittade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *