Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – hjärtstartare fungerade inte

Nyheter Ambulansens hjärtstartare fungerade inte vid larm till patient med bröstsmärtor. Ytterligare ambulans fick larmas för behandling. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patient som fick plötsligt påkommen bröstsmärta och ambulans larmades ut till platsen. När ambulansen anlände fanns tecken på hjärtinfarkt. Enligt rutin sattes EKG och hjärtstartare (defibrilleringselektroder) på patientens bröstkorg. Ambulanspersonalen märkte att registreringen mellan hjärtstartare och patient inte fungerade som den skulle. Patienten fick hjärtstopp och HLR (hjärt- och lungräddning) utfördes tills en annan ambulans med hjärtstartare kom till platsen. Patienten kunde sedan behandlas framgångsrikt.

Händelsen med hjärtstartaren är anmält till läkemedelsverket och tillverkaren för bedömning och eventuella åtgärder. En ny rutin har skapats för att testa hjärtstartare i ambulansen inför varje arbetspass för att säkerställa funktionen.

Patienten mår bra, men händelsen innebar en risk för patientens liv.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *