Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – patient hade bröstsmärta men avled senare i hjärtinfarkt

Nyheter En person hade ont i bröstet men fick råd att avvakta i hemmet om det inte blev värre. Efter ett par dagar blev bröstsmärtan intensivare och patienten fick åka till akuten men avled senare i en hjärtinfarkt. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten hade inte haft problem med hjärtat tidigare men fick ont i bröstet med en tryckkänsla som strålade bak mot bröstryggen. Personen kände sig ovanligt trött och hade varit förkyld. Efter kontakt med 1177 fick patienten råd att avvakta i hemmet men uppmanades samtidigt att kontakta sin vårdcentral kommande vardag om det blev en försämring.

Två dagar senare fick patienten mer ont i bröstet och ringde 1177 som då angav att det var lång väntetid. En anhörig körde då patienten till akuten och där visade EKG tecken på hjärtinfarkt. Personal fattade beslut om att flytta över patienten till ett annat sjukhus i länet för akut kranskärlsröntgen, som görs för att undersöka om det finns förträngningar eller stopp i kranskärlen, som försörjer hjärtat med blod. Strax efter ankomsten till sjukhuset fick patienten hjärtstopp och avled efter ett långt försök till återupplivning.

I efterhand har sjukvården bedömt att patienten inte tillfrågades tillräckligt om sin smärta i bröstet och om sin sjukdomshistoria. Det framgick inte heller tydligt i informationen vart patienten skulle vända sig vid akut försämring.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *