Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – ungdom nekades ambulanstransport

Nyheter Föräldrarna till en tonåring med buksmärta larmade ambulans. Ambulanspersonalen bedömde dock att patienten inte var så allvarligt sjuk att transport till sjukhus var motiverad. Risk för allvarlig vårdskada förelåg då man brast gällande befintlig rutin för barn med buksmärta. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en tonåring som vaknade på natten med svår buksmärta och föräldrarna larmade ambulans. Patienten bedömdes dock i så gott skick att man rekommenderade smärtlindrande tabletter samt att söka sin vårdcentral kommande dag, detta utan att kontakta läkare vilket det finns rutin för.

Senare på natten försämrades patienten och kördes då in till sjukhus av föräldrarna. Det visade sig att patienten hade brustet magsår vilket hos barn och ungdomar är en ovanlig men allvarlig diagnos som kräver akut åtgärd.

Händelsen har inneburit smärta och rädsla men inte medfört någon medicinsk konsekvens. Risk för allvarlig vårdskada bedöms ha förelegat. Rutinen har aktualiserats för samtlig personal inom ambulanssjukvården.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *