Nyheter

Anmälan om anstaltsetablering inskickad

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott senaste sammanträde beslutade politikerna att lämna in intresseanmälan för anstaltsetablering i kommunen.

Kriminalvården har i dag för få anstalts- och häktesplatser och är därför inne i en period där befintliga anläggningar byggs ut och nya anläggningar ligger i plan för att byggas. I det som planeras framåt har Kriminalvården bland annat identifierat behov av en ny anstalt i området som sträcker sig från Jönköping till Norrköping. Vaggeryds kommun är en av flera kommuner som skulle kunna vara aktuell som etableringsort. Anstalten skulle i så fall planeras att vara av sorten ”säkerhetsklass 2” och 300 till 500 intagna. 

– Vi anmäler vårt intresse och väntar på återkoppling. Vi får se hur det här går vidare, men nu är en officiell intresseanmälan inskickad, berättar Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen. Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) instämmer och kommenterar att beslutet var enhälligt. 

Anstalten av den här storleken ger lika många arbetstillfällen som intagna och utöver det ett stort antal tim- och sommarvikarier. Tjänsterna spänner över många olika områden, även om kriminalvårdare är den stora yrkesgruppen. En förutsättning för etablering av en anstalt är att det finns lämplig mark i storleksordningen 30-50 hektar. Etableringen är beroende av ett antal faktorer, såsom tillgång till lämplig mark, infrastruktur, vägar, vatten, avlopp samt tillgång till kollektivtrafik. Själva utredningsarbetet tar mellan åtta månader och ett år och efter ett beslut om byggnation är taget kan det ta mellan åtta och tio år innan anstalten är på plats och kan tas i bruk. 

Arkivbild på anstalt

Taggar

Dela


5 reaktioner på Anmälan om anstaltsetablering inskickad

Tycker verkligen inte det ska byggas anstalt.
Siffrorna säger det är en och samma lilla procentuell klick som begår brott, visar det också att återfallsbenägenheten också är stor. Alltså stor risk för ökad kriminalitet i de lokala området.
Kriminalvården är de intagna inte nöjda med, och känner ett agg mot rättsväsendet.
Om dessa ska etablera sig här, vem tar ansvaret för att samhället är tryggt? Siffrorna visar också att skjutningar, våldtäkter, rån mot ungdomar, äldre personer etcetera är mer vanligt förekommande i nutid. Det måste man ha i åtanke för invånarnas och barnens säkerhet.

Skulle snarare säga att det skulle behövas en polisstation än anstalt.
Vi klarar inte ens få fast de tjuvarna som är i trakten nu på olika platser.
Hot och våld lär garanterat bli vardagsmat även här, att tro något annat får man vara bra naiv för.

Har en person ingenting efter har suttit inne i anstalt, lär personen i fråga placeras i en lägenhet med en kostnad som kommer att hamna hos socialförvaltningen. Tänk på vad det drar med sig i kostnader i den kommunala välfärden samt trygghet.
Jag skulle dra tillbaka den där intresseanmälan direkt.

Tvivlar på att kriminaliteten ökar.
Men interner får väl permission ibland och då kanske fler kriminella element befinner sig i bygden.
Se i alla fall till att inte bygga söder eller väster om Skillingaryd.
De områdena behövs för annat.
Men förmodligen är det planen.

Att kriminaliteten skulle öka för att det byggs ett fängelse? Kan de som tror det förklara varför de tror så, i min mening ett mycket märkligt resonemang 🙄

Stigamoområdet måste vara lämpligt. Jag tror många kommer tro att kriminaliteten kommer att öka i vår trakt. Jag tror precis tvärtom. Men öka i hela Sverige lär den nog göra. Då måste vi ha fängelser att bura in de kriminella. Nu vill ju vartenda parti jobba på att få fast de kriminella ligorna. De har de lovat nu innan valet och då måste de ha en sängplats för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *