Nyheter

Anmälningar om djurskydd ökar

Nyheter Sedan ett par år har antalet anmälningar om bristande djurskydd ökat stadigt

Arkivbild utan anknytning till artikeln

Att antalet anmälningar om att personer inte tar hand om sina djur ordentligt har ökat i hela landet och Jönköpings län är inget undantag. Tendensen är likadan i Vaggeryds kommun. I Vaggeryds kommun kom det 22 anmälningar om bristande djurskydd under 2018. Hittills under 2019 är antalet anmälningar 20 stycken vilket tyder på en kraftig ökning.

Skälet till den stora ökningen är inget som man med säkerhet kan säga men det spekuleras i flera orsaker. Enligt djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen så har det generellt blivit ökat fokus på djur och djurskydd på senare år. Frågan om varför ökningen är så stor kan, enligt Länsstyrelsen, bero på ett antal orsaker. Man vet att kanske så många som hälften av anmälningarna inte leder till några åtgärder och skälen till det kan vara flera.

Enligt Länsstyrelsen ser man tre orsaker till att flertalet anmälningar inte leder till någon åtgärd. I några fall handlar det om att anmälningar görs av personliga skäl som kan bero på problem i grannrelationer eller vid separation där djur finns inblandade. En större andel säger man vila på att anmälarna inte har tillräckliga kunskaper om djurhållning och tycker sig se problem som i verklig mening inte är något som handlar om brister i djurhållningen. Ytterligare en orsak kan vara att djurhållaren är medveten om sina problem och har hunnit åtgärda dessa innan inspektionen görs.

Taggar

2 reaktioner på Anmälningar om djurskydd ökar

Okunskap hos anmälaren och modevågen att på olika sätt slå ned på animalieproduktion tror jag spelar stor roll. Det finns ett förskräckande TV-program som man stoppade från sändning i sista stund men som finns tillgängligt på Internet. Det handlar dels om en okunnig tantas okynnesanmälan parad med en aktivistisk djurskyddskontrollant vars åsikter inte delas av hennes kollegor. Det handlar även om en djurägare som hittade en lapp i brevlådan om att djurskyddskontrollant och polis avlivat hans häst utan att varesig informera eller diskutera – men obduktion på SVA visade inget fel på hästen. Jag har mött de här okunniga attityderna tidigare när det gäller frigående nötboskap, först på den jordbruksutbildning som min svärfar var rektor för och sedan på Revingehed. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bGOOCZU0zh8&fbclid=IwAR0sQ5GqB5QsVfTryt7kJVdDffy5ZYilUdb8MZtLUPIlBI1yUxP7O3-VJbU&app=desktop

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *