Nyheter

Ann syr dina fårtofflor

Nyheter Åkers skinn och ull har bråda dagar. Julmarknader avlöser varandra och i eftermiddag, och resten av helgens dagar, finns Ann Erixons hantverk vid Marieholms mysiga bruksjulmarknad.

Ann förbereder  [1/13]

Med van hand syr hon snabbt  [2/13]

Symaskinen är rejäl och tråden är lite starkare än "vanlig" tråd  [3/13]

Sulan som är både av kalv- och fårskinn sys på  [4/13]

Och blev klar på nolltid  [5/13]

"Har man bara förberett allting, så går det snabbt" säger Ann  [6/13]

Ann har nu flyttat sin verksamhet till Klevshult, intill lastbilstvätten söder om Rasta  [7/13]

Inte bara tofflor och vantar  [8/13]

Små, söta och varma innetofflor  [9/13]

Fårull  [10/13]

Ibland brukar en bild säger mer än ord. Just den här ullen måste man dock känna på  [11/13]

Ull av gotländska får  [12/13]

Ull av köttrasfår  [13/13]

Vad Får det lov att vara? Det är slogan som möter nätbutikshandlaren när sökningen är gjord på Åkers skinn och ull. Vi har träffat Ann Erixon, som nu flyttat sin verksamhet från bostaden i Åker till Klevshult.

I tre och ett halvt år har Ann och hennes familj bott i kommunen och den senare halvan har hon haft sin lilla firma ”Åkers skinn och ull”. Ganska snart insåg Ann att hennes lilla företag växte snabbt och hon behövde större lagerplats och en lämplig lokal på 100 kvadratmeter hittades ett stenkast från kommunens pulsåder, europavägen, och inte långt från bostaden, det vill säga i Klevshult.

– Tur man har en familj som ställer upp. Efter Huseby julmarknad är jag ute varje helg med mitt ull- och skinnhantverk, börjar Ann berätta.

100 tackor finns hemma på gården i Åker. Det räcker inte till, så inköp av skinn och ull från annat håll, i möjligaste mån svenskt, får göras.

– Vi har egentligen en liten besättning med får. När vi bodde i Västmanland hade vi 700 tackor och nu har vi ”bara” 100 stycken i vår hobbybesättning, så det är skillnad. Egentligen började allting med att jag trillade över en annons på blocket. I annonsen ville ett par sälja ett lager, symaskiner, en stans samt lite inventarier. Jag ringde direkt. Nu står symaskinerna här och jag har fullt upp, vilket är fantastiskt roligt, säger Ann, som är uppvuxen i Hok.

– Jag började redan efter nyår i år att förbereda inför säsongens julmarknader. Jag gör 16 olika storlekar i tofflor och har nio färger samt att jag behöver lite på lager också. Man lär sig vilka färger på skinnet som är mest populärast. Mina kunder kan välja färg och krage på sina tofflor och vantar. Jag gör många specialbeställningar, vi mäter fötter och händer och sedan syr jag under tiden. Det går rätt fort, ungefär 10 minuter att sy en toffla om jag har förberett sulan innan. Sulan är limmad med kalvskinn på fårskinnet för bättre hållbarhet. Populärt har det blivit att designa sin egen toffla, en färg på bläsern som är överdelen av tofflan och kanske andra färger på sidan, det har blivit mer och mer liknande arbete där kunden designar sin egen toffla, berättar Ann.

Till helgen väntar Marieholms julmarknad som blir Anns andra år vid brukets jul i grannkommunen.

– Det är verkligen jättemysigt i Marieholm. Man blir glad när man ser alla barn och äldre som gosar med det mjuka skinnet och ullet. Jag har packat med mig 700 par tofflor. Men jag har även vantar, skinnplädar, kuddar och cykelsadelskydd. Det är sån härlig stämning i lokalerna och en gammal historia och då passar hantverket bra in där, menar Ann.

Ann berättar att hon förädlar hela fåret och att de har ”fem ben”. Ull, skinn, kött, naturbete, mjölk. Hos Ann i Åker finns alla fårben utom mjölk.

– Enligt lag ska fåren klippas en gång om året. Vi klipper våra två gånger om året. Vi har flest köttrasfår och den ullen är inte optimal att spinna och tova i. Men bra att ha som stoppning och när man göra täcken är det den ullen som vi använder oss mest av. Jag är verkligen en riktig fårnörd och det finns så otroligt mycket man kan göra med skinn och ull samt att det är väldigt roligt material att jobba i. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp, avslutar Ann och ser fram mot eftermiddagens start av helgens julmarknad i Marieholm.

Nästa helg väntar utställning på Hovslätts bygdeförening och Julljus i Hok. Så vid all vaken tid syr Ann för att allt ska räcka till högsäsongen.

När säsongens julmarknader är över och Ann har sytt upp ett nytt lager av tofflor och vantar ska Åkers skinn och ull vara med på ”Fårfesten” i Kil under mars. Där, i Värmland, finns allt som har med får att göra och nu i år även Åkers skinn och ull.

Vi har all anledning att återkomma till Anns tofflor och vantar framåt våren då hennes butik i Klevshult förväntas öppna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *