Nyheter

Annas krönika: Vi är barn av vår tid – eller EPA-traktorernas odyssé?

Nyheter Året efter att jag föddes, 1978, släppte Nationalteatern en av sina mest kända låtar ”Barn av vår tid”. Läs Anna Linders krönika här

Anna Linder skriver krönika

Enligt Ulf Dageby, sångaren i Nationalteatern, vandrade Thinnertrasorna mellan husen och om man får tro textförfattaren så slog vi även pensionärer på käften – och den stora frågan var: Är du rädd för ditt eget barn, lilla mamma? Det var de förmodligen. Rädda för sina barn. Dessa fruktansvärda ungdomar med långt hår och slitna jeans som hängde med sina trimmade mopeder och EPA-traktorer utanför fritidsgårdar och på samhällenas torg. De skränade, spelade hög musik och tog plats. (Precis som idag skulle jag gissa).

EPA-traktorerna på ”min tid” var oftast avkortade och ombyggda Volvo Duett och inte som idag. Helt vanliga Volvo V-70, BMW 320 eller Nissan Navarra. De skulle med fördel invändigt kläs in i röd alternativt vinröd krossad sammet. Vindrutans kant skulle kläs av kantband med tofsar. En av de viktigaste detaljerna var kanske de, i samma som ovan nämnt material, fantastiska tärningar som skulle hänga likt en jakttrofé i backspegeln. Detta anammade min farmor Ann-Marie som var en helt fantastisk sömmerska. Hon spenderade oräkneliga timmar framför tv:n med sina ugglestora glasögon på näsan och sammetstyg och stoppning i knät. Av detta skapade hon de mest fantastiska tärningar. Då främst till min storasysters pojkvänner samt till mina och hennes gemensamma vänners EPA-traktorer. Senare gick hennes fina tärningar även på export till en yttre bekantskapskrets samt till slut även till helt obekanta EPA-traktorförare.

Nu kanske jag helt tar ut svängarna men det känns som om EPA-traktorerna hade sin storhetstid under 80-talet och med mycket vilja och överseende en pytteliten bit in på 90-talet. Därför har jag under min ungdom mest med stor beundran frotterat mig med coola EPA-killar genom min fem år äldre storasysters goda vilja och vänskapskrets.

Av den anledningen blev jag också så otroligt förvånad när min, idag snart 18-åriga, dotter prompt skulle ha en EPA-traktor och absolut inte en moped till sin 15-årsdag!? Va! Vem kör EPA-traktor idag? Alla tydligen. Om man frågade henne.

Sagt och gjort. En A-traktor, som det tydligen heter idag, blev det. En fantastiskt fin Volvo V-70 som vilken medelsvensson som helst gladeligen hade haft som vanlig bruksbil. Den byggdes om efter konstens alla regler och kördes med stor försiktighet till besiktningen i Värnamo. Efter godkänd besiktning kom en överlycklig 15-åring hem. Friheten som väntade henne var oändlig! Hon ville dock inte ha några hemmasydda tärningar i krossad sammet hängandes i backspegeln men 25 stycken Wunderbaums gick bra. Kanske är det nutidens tärningar? Kantband med tofsar ville hon heller inte ha. Däremot en Lasse Stefanz-logga med vingar i bakrutan. Jättekonstigt!

Det jag minns av min och min systers EPA-era var att vi alltid hade någonstans att ta vägen. Om man bortser från de kompisar man åkte till och från i denna sammetsvadderade Duett så hängde man just utanför fritidsgården eller utanför diskoteken som anordnades lite då och då för uttråkade ungdomar.

Var träffas de idag? Ja, inte utanför fritidsgården i alla fall. Den existerar nämligen inte. Inte heller utanför något disco. Det anordnas inga sådana. Jo, enligt utsago så träffas de i ur och skur på Vaggeryd kommuns olika parkeringar. Musiken, underhållningen och förtäringen får de stå för själva och vintertid gäller det att vara påpälsad om man inte vill frysa.

Men de är barn av sin tid. Det som vandrar mellan husen idag är nog mest ”Red Bull” och ”Nocco”. Än så länge tror jag att de flesta avhåller sig från att slå pensionärer på käften – och jag är i alla fall inte rädd för mitt barn! Länge leve EPA-traktorn – och tärningar i krossad sammet!

Anna Linder

Taggar

Dela


8 reaktioner på Annas krönika: Vi är barn av vår tid – eller EPA-traktorernas odyssé?

Oj, inte trodde jag att ”mina” barndomsminnen i kombination med mina barns generationsproblem, belysta i ett kåseri, skulle skapa debatt? Vad kul och på tiden!

KG Jag tycker du är fördomsfull och patetisk tyvärr. Är du bitter för du inte fick uppleva EPA-tiden? Men du ska veta att om du någon gång ska anlita en hantverkare eller en bilmek så kan du nog stöta på en EPA-tjej eller kille som har lärt sig lösa problem under sin EPA-tid. Kramas i trafiken 🙂

Förbjud skiten. Dessa epa-ungdomar saknar respekt för resten av samhället och dånar på med sin dåliga musik långt in på natten mitt i samhället, utan någon tanke på andra människor som kanske försöker sova innan de ska upp och jobba eller gå till skolan. De saknar respekt för andra och därför får de inte min. Det är inte det minsta synd om dem. De kan lätt stå en bit utanför samhället och spela o köra men de väljer att stå o väsnas i centrum, helt enkelt för att det är kul att jäklas med folk. Plus nån sinnesförvirrad tanke säkerligen om att de är coola….
Så nej tack. Förbjud epa-traktorer. Ungdomar kör ihjäl sig titt som tätt i dem också. Men framför allt den bristande respekten och vidriga attityden gör att de hatas av de flesta o bör förbjudas. De är inte mogna i huvudet ännu. De kan inte bete sig som vettiga människor. Därför ska de inte ha sina epa-traktorer kvar. De visar gång på gång hur dåligt de hanterar det. De förtjänar inte en sådan förmån.

Jag tycker synd om dig KG, är du deprimerad? Sitter ensam hemma vid köksbordet och spyr ut hat? Taskig barndom?

Förmodligen lever dessa epa-burna ungdomarna sin bästa tid just nu och där sitter du och gnäller…

Som sagt, tycker synd om dig!

Tänker när jag läser krönikan att den i första hand är en lite rolig resa tillbaka till 70-talisternas ungdomstid. Jag känner igen en del. Samtidigt väcker den en del frågor. Om man inte är engagerad i kyrkan eller håller på med traditionell idrott. För tro det eller ej men dessa ungdomar finns och är faktiskt ganska många. Vad gör man då? Vart tar man vägen då? Om man tycker om att köra bil, skruva, lyssna på musik och så vidare. Var i vår komun får man vara då? Uppenbarligen inte utanför ditt hus KG? Du om någon borde ju engagera dig i att de har någonannanstans att ta vägen!?

Kul krönika, igen. 😃 Bra att debatten väcks. Vart kan våra motorburna ungdomar hålla till?
Saknar tärningarna!🤣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *