Nyheter

Annas krönika: Vill vi inte att Skillingaryd ska finnas kvar?

Nyheter Rondeller, Storgatan, ett levande torg och gamla R1:an. Läs Anna Linders krönika här.

Ja, jag vet att jag är utböling och inte inföding. Jag har förmodligen ingen yttranderätt i Skillingaryds vara eller icke vara om man frågar många. Men kanske kan jag av den enkla anledningen se just Skillingaryds alla potentialer utan dessa dammiga och backspegelslika glasögon.

Kanske kan jag se framför mig hur torget skulle kunna blomstra av uteserveringar, restauranger butiker och så vidare. Ni vet ett sådant ställe dit folk vill komma och återkomma till?

I stället lever vi kvar i den villfarelsen att människor vill sitta på pizzerians uteservering och ha utsikt över den bullriga gamla Riksettan. Lastbilar, personbilar och människor på väg någon annanstans ses skymta förbi. Inte människor till någonting eller någonstans. Varför ”bygger vi inte bara bort” Storgatan? Inte bygger bort men låter den bli en lugn gata man åker på om man faktiskt ska hem till någon som bor där. Inte låter den vara huvudattraktionen i samhället som den verkar vara idag och enligt den dammiga kommunen tydligen ska fortsätta att vara. Suck! Den tiden är och förblir förbi. Hoppas jag!

Varför låter vi det fina, helt döda torget bli just dött? Jo, eftersom vi fortfarande stadsplanerar efter tanken att just Storgatan är centrum. Vill inte vara cynisk men motorvägen byggdes 1983! Det är över 30 år sedan! Det är alltså över 30 år sedan man var ”tvungen” att passera Skillingaryd för att ta sig någonstans. Att ha affärsverksamhet längs Storgatan gynnar inte längre någon. Snarare kan man se förtvivlade affärsidkare stirra ut genom sina stora skyltfönster med utsikt över Riksettan och tänka. En dag har jag råd att ta mig härifrån!

Vi kommer aldrig bli Smögen, Falsterbo, Visby, Gränna eller något annat samhälle eller stad som av olika lyckliga omständigheter får besökare och turister oavsett vad de gör eller inte gör. Nej, om vi vill att vårt samhälle ska blomstra så se till att få hit turister, företagare, barnfamiljer. Om vi vill att våra ungdomar ska stanna kvar måste vi göra någonting nu! Det räcker inte med att bygga rondeller! Missförstå mig rätt, jag gillar rondeller – men allvarligt talat!?

Bygg bort förbi-passagen Skillingaryd och se till att skapa det mysiga stoppet Skillingaryd. Tragiskt nog så hade torget varit helt dött om det inte vore för Systembolaget och Apoteket. Varför finns det inte mysiga sittplatser och rutschkanor på torget? Varför ser man inte till att alla uttråkade småbarnsföräldrar går till torget med sina leksugna barn samtidigt som de kan sitta på kaféets uteservering och smutta på en kaffe med tillhörande kaka samtidigt som de socialiserar och håller uppsikt över sina lekande telningar. Varför ser man inte till att pizzerior och andra restauranger etablerar sig på torget så att restauranggästerna har lekande barn, kaffedrickande föräldrar, liv och rörelse att titta på? Folk vill se folk och inte förbifarande tunga fordon på Riksettan.

Jag vill att våra gamla ska samlas på torget och bräcka varandra med historier från förr samtidigt som barnen skränar i rutschkanan och föräldrarna sippar på en kaffe eller möjligen en GT. Jag hade älskat att sitta på en afterwork på torget med mina arbetskamrater efter en jobbig vecka och titta på allt liv och all rörelse. Men tyvärr är det inte så i Skillingaryd. Här verkar det vara Riksetan som är huvudfokuset. Det som var förr. Inte det som komma skall. Huvudsaken att det blir lite nya rondeller och att Farmen kommer spelas in här även i år…

Skärpning! Vill vi inte ha kvar Skillingaryd? I så fall måste vi göra någonting åt det och det måste ske nu!

Anna Linder

 

"Jag hade älskat att sitta på en afterwork på torget med mina arbetskamrater efter en jobbig vecka och titta på allt liv och all rörelse" skriver Anna i sin krönika. Bild: Sara Mejving

Taggar

Dela


17 reaktioner på Annas krönika: Vill vi inte att Skillingaryd ska finnas kvar?

Instämmer helt, det vore trevligt. Dött är en bra beskrivning, saknas vision och ett ställe där det faktiskt kan socialiseras runt samma plan. Just nu är det utspritt och inget ”riktigt” centrum finns sammanhållet.
Gamla E4 är ett minne blott, så där borde man tänka om. Man kan skapa trevliga miljöer även i form av trevliga parker ihop med ett centrum och därmed skapa ett trevligt ställe att åka till, det handlar mycket om en bra vision som lockar till sig folk som finns i andra kommuner eller orter. Vi själva kommer ofta ihåg om vi vart på en trevlig ort, det bör man kunna ta godbitarna ifrån, även om vi inte har en fin sjö att titta på så finns det även orter utan vatten.
En stor stad kan också upplevas tråkig om den inte är omskött eller bra planerad, dit åker man ju inte till igen.

Håller med krönikören till 100 procent plus att det är oerhört tråkigt att Chokladharmoni inte kan finnas kvar

Vad gör man med ett Skillingaryd som låter en så unik butik som Chokladharmoni dö? Min hustru är docent i Uppsala. Där finns flera chokladtillverkare. De är dubbelt så dyra och smakar ingenting. Men vi låter Chokladharmoni försvinna?

Mycket bra krönika – ord i rättan tid. Här har kommunens planerare fått något att tänka på.

Synd att inget händer. Potential finns med detta torg..
Ett bra gatukök, mysig pub och restaurang skulle vara trevligt och liva upp.
Kommer troligtvis tyvärr inte att ske.
Närmast är Jönköping, Värnamo är ju ingen höjdare heller.

När jag flyttade hit skrev för 6 år sedan ett medborgarförslag till kommunfullmäktige om lite aktiviteter hit framför allt på sommaren för då kan dr ju sätta upp en skylt på infarten allt stängt. Men som tur var nappade Vaggeryds Travbana på att ha bilutställning och det verkar vara lyckat.

Tyvärr går utvecklingen i de flesta småorter, små städer mot ett centrum som är döende. Kuststäder och mindre orter är tomma på vintern. Kan bero på att många handlar på internet. I Skillingaryd jobbar man, skjutsar barn hit och dit finns inte mycket tid att hänga på torget. Vi pensionärer har fullt sjå att gå på alla mötesplatser här i byn. Vilket är positivt för vill vi göra något så behöver inte sitta på vår kammare. Kommunen kanske skulle ge ut ett program vad som finns att göra på fritiden. Lägg ut alla aktiviter på kommunens sida från kyrka, idrott, mötesplatser, ja allt där folk kan träffas.

Alla pengar går till Vaggeryd, inga nya lägenheter byggs så om man har villa och vill sälja så är det inte möjligt. Men vi trivs på stora fem rum och kök och källare. Tar lätt emot en familj på fyra personer.
Vad vi gör har du inte med att göra.
Ungdomar som vill flytta hemifrån har ingen möjlighet att bo kvar i Skillingaryd, de väljer inte Vaggeryd utan flyttar ur kommunen

Kan inte annat än instämma. Bor i Skillingaryd just nu men lockar inte att stanna allt för länge om inget händer. Samhället är ju helt dött.

Håller med men det krävs rimliga hyror och en tillräckligt stor kundkrets för att kunna driva den typen av småföretag som behövs.

Då krävs alkoholtillstånd som våra kära tjänstemän absolut inte vill dela ut.
Vaggeryds gårsdcafe ansökte men fick till svar att deras kök var som en lägenhet 4 kylar och 2 spisar så det blev avslag….

Anna du har helt rätt! Spelar ingen roll att du är inflyttad du ser potentialen i vad det skulle kunna vara om någon vågade…tyvärr är nog även Vaggeryd i samma sits! Hela kommunen…
Det finns ingen känsla i våra samhällen, gemenskapen saknas. Som du säger, sitta på uteservering med kollegor. Ja nytänk behövs, men finns det någon som vågar?

Tack Anna för din fantastiska krönika!

Utvecklingen av Skillingaryd har länge varit ett hett ämne inte bara i Skillingaryds Intresseförening men också vad helst invånarna samlas. Självklart skall vi handla i våra affärer så mycket vår ekonomi klarar och vi måste vara fler som engagerar sig i denna så viktiga sämhällsutveckling.
Har irriterat mig på hur Skillingaryd beskrivs på Vaggeryds kommuns sida under rubriken Bo i Vaggeryd
Beskrivning ger sken av att Skillingaryd endast består av det militära och jag får känslan av att Skillingaryd beskrivs som ett museum.

Läs hur kommunen beskriver ett boende i Skillingaryd,

”Skillingaryd – lokal samlingsplats med militära förtecken
Skillingaryd är kommunens andra centralort, 10 km söder om Vaggeryd. Här har militära aktiviteter med övningsfält och lägerområde satt sin prägel. Skillingarydslägrets många vackra träbyggnader från sekelskiftet är idag kulturminnesförklarade. På lägerområdet huserar ett militärmuséum – Miliseum, en butik och café samt en populär lunchrestaurang.

Idag är lägret en lokal samlingsplats, framför allt första lördagen i maj och oktober då Skillingaryds marknad går av stapeln. Lägerområdet har även varit en populär arena för större arrangemang som till exempel O-ringen och Schäfer-SM.

3 mil söderut ligger Värnamo och 4 mil norrut ligger Jönköping – här bor du mitt i arbetsmarknadsregionen med goda kommunikationsmöjligheter.”

Håller helt och hållet med dig om detta, tänk om fler tänkte som du. Men Skillingarydsborna är ett tråkigt folk vill att det ska hända något i samhället men går aldrig ut på det. 😩😩😩😩😩😴

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *