Nyheter

Anne och Annika vann Sagerspriset

Nyheter Nu har kultur- och fritidsförvaltningen meddelat vem som får Sofie Sagers jämställdhetsutmärkelse som går till två Vaggerydskvinnor. Här finns motiveringen till årets pris som är 10 000 kronor per pristagare.

Anne Johansson och Annika Andersson, båda från Vaggeryd

”En kvinna som med stort mod och beslutsamhet bröt ny mark för alla kvinnor i Sverige att få sin sak prövad på rättslig väg, och därmed få en möjlighet till upprättelse.” Den motiveringen skrev Annika Andersson och Anne Johansson i sin medborgarmotion för att uppmärksamma Sophie Sager, uppvuxen i Krängsberg, Byarums socken under 1800-talets första hälft.

Med dessa ord visualiserades inte bara en av bygdens stora kvinnonamn utan påminde oss alla om #METOO rörelsens frammarsch i vår egen tid, att kampen för kvinnors situationer är lika aktuell nu som för 170 år sedan.

Annika och Anne tog vara på sin medborgerliga rätt att påverka genom att synliggöra en av Sveriges första feminister med en skrivelse till kommunen. En handling som ger oss insikt i ett starkt kvinnoöde som kämpade för att öka kvinnors självförtroende och styrka med rötterna från ”de små landen” Småland, Sverige, vidare till Förenta Staterna och världen.

Vi citerar Sophie Sager ”Jag är den första kvinna, som i Sverige offentligt uppträtt för emancipationsteorin, vilket därför ej ännu kan vara så utbredd, som den i en framtid kommer bli.”

Tack Annika och Anne för att ni visade att Sophie Sagers framtid är här.

Ni är kvinnorna som gav genklang till rösten för kvinnors rättigheter, för frigörelsen från ett tillstånd av underordnat liv, för jämlikhet mellan kvinnor och män, att alla ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv.

Som ett erkännande till ert initiativ och er kunskap om en av kommunens stora namn har Vaggeryds kommun instiftat en utmärkelse i Sophie Sagers namn.

Annika Andersson och Anne Johansson – Ni är 2018 års pristagare av Sophie Sagers Jämställdhetsutmärkelse.

Taggar

6 reaktioner på Anne och Annika vann Sagerspriset

Grattis – och ni som vill veta mer om Sophie Sager kan göra det genom att läsa Byarums Hembygdsföreningens årsskrift 1974 där det finns en stor artikel om henne skriven av Maj Olsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *