Nyheter

Anne ska lära oss linedance

Nyheter I samarbete med studieförbundet Vuxenskolan ska nu Anne Andersson starta en nybörjarkurs i linedance. Tretton onsdagskvällar i Skillingehus källare väntar.

Anne har dansat linedance i snart tio år  [1/3]

Hon startar nybörjarkurs i Skillingehus  [2/3]

Linedance. Foto; Carina Klaar  [3/3]

Vi träffar Anne Andersson på Jonssons konditori i Skillingaryd. Hon flyttade till villan i Skillingaryd för tio år sedan då hon fick jobb på Proton. Sedan två år läser hon till socionom i Jönköping, när hon inte dansar…

– Jag har varit ledare och kört kurser i Skillingaryd i fem år och senaste året har jag enbart haft steg 2- och 3-kurser. Men på onsdag kör jag igång nybörjarkursen för de som aldrig provat tidigare, börjar Anne berätta.

Att hon började med linedance var en slump. Det var en kompis till henne som ringde och frågade om hon ville följa med på en kurs för snart tio år sedan. Sedan dess är hon helt fast. Hon hjälpte Lena Toftgård tidigare men efter att Lena slutade som ledare blev det naturligt att Anne tog över.

– Det som är så speciellt med linedance är att man behöver inte ha någon partner. Man kan komma själv till kurserna. Vi kör blandad musik, många tror att det är cowboyboots, rutig skjorta, hatt och chaps som gäller, men ett gott humör och ett par sköna skor räcker, säger Anne som tillägger att en vattenflaska kan vara bra att ha med sig.

Det roligaste med linedance är att man gör kombinationer tillsammans med musik och det är en utmaning, varje dans har en låt, sen man tränar minnet också berättar Anne vidare.

Gänget bakom linedance ordnar träffar där man har ”öppna danser”, Anne själv ordnar träffar i Vrigstad dit man kan komma och umgås, dansa och äta god mat. Till dessa träffar bjuds koregrafer in från andra länder för att kombinera dansen till musiken.

– Vi hoppas att ett 20-tal sluter upp till vår nybörjarkurs som börjar på onsdag kväll. Hit bjuds alla egentligen, ung som gammal, avslutar Anne och välkomnar även reportern till en prova-på-kväll i Skillingehus.

Linedance är en koreograferad dans som dansas utan partner. Dansen består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas. Idag finns det 75 000 koreograferade danser och musiken är blandad. Den första koreograferade dansen gjordes 1924 men till Sverige kom dansen först 1993. De dansande står i rader – därav namnet linedance.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *