Nyheter

Ännu ett år utan ny vindkraft

Nyheter I fjol byggdes över 400 nya vindkraftverk i Sverige. Men de nya satsningarna är ojämnt fördelade över landet – fyra av fem nya verk byggdes i norr. Vaggeryds kommun har inte byggt nya vindkraftverk på 18 år.

Arkivbild

Totalt fanns i slutet av förra året ett vindkraftverk i Vaggeryds kommun, med en sammanlagd maxeffekt på mindre än en gigawatt. Det är, för 18:e året i rad, oförändrade siffror jämfört med året innan.

Exakt hur mycket el vindkraften i Vaggeryd producerar framgår inte av den officiella statistiken, men i hela Jönköpings län ger varje installerad megawatt vindkraft ungefär 2,3 gigawattimmar el per år. Produktionen varierar dock mycket mellan vindkraftsinstallationer i olika storleksordning, och med olika placering.

Totalt producerade länets vindkraft 1 117 gigawattimmar el under fjolåret, vilket motsvarar ungefär 25 procent av den totala elkonsumtionen.

Störst installerad vindkraftseffekt bland länets kommuner finns nu i Vetlanda, med 169 megawatt, och den största utbyggnaden skedde i Jönköping.

Generellt har den största expansionen under de senaste åren skett i norra Sverige. Så var det även i fjol med störst tillväxt i Norrbotten, medan det i stora delar av södra Sverige inte byggdes några nya anläggningar alls. 80 procent av all nyinstallerad effekt i fjol placerades i elområde 1 och 2 (landets norra halva). Kronobergs län  är undantaget i Svealand och Götaland. Där är ett par stora anläggningar under uppförande i Uppvidinge kommun, och syns sedan i fjol i statistiken.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


4 reaktioner på Ännu ett år utan ny vindkraft

I Vaggeryds kommun finns från norr till söder från öst till väst följande riksintressen:
Europavägen som är pulsorder genom hela Sverige.
Järnväg som rustas upp för elektrifiering.
Militärt flygfält rustat för Natoflyg.
Södra Sveriges största skjutfält och militärt övningsområde!ä inklusive bullerzon.
Med alla dessa intecknade markområden som alla var för sig är av högsta riksintresse, så anser jag att Vaggeryds kommun och dess invånare, med råge har upplåtit mark för Sveriges riksintressen inklusive produktion av el.
Gör om vindbruksplan och markera alla områden som icke tänkbara områden för vindkraft.

Med tanke på artikeln om att Vaggeryd har störst andel laddbara bilar så bör vi även producera en större del av elenergin dessa behöver.

Av respekt för boende, landsbygd och naturens alla värden- hoppas jag att det fortsätter så. Inga fler. Någonsin.

Vi som bor på landet har valt det för att vi trivs här. Sälj inte vårt land.

Det var väl bra det!
Kartan över var i kommunen man kan bygga om man sätter rimliga respektavstånd (bullergränser etcetera) visade ju att det huvudsakligen var olämpligt att bygga här.
Dessutom finns beredskapsaspekten med utländska ägare och att 20 procent av svensk elproduktion går på export. Vi riskerar bli en industripark för andra länder som vill ha strömmen men inte vindkraftverken på eget territorium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *