Nyheter

Ännu fler vill bygga nära skjutfältet

Nyheter Miljö- och byggnämnden har fått en ny ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus i det så kallade influensområdet till skjutfältet.

Det är ofta stopp till skjutfältet och kanske även stopp för att bygga i dess närhet

Vi har tidigare berättat om familjen Holm som vill bygga i Hult och länsstyrelsen förväntas sätta sig emot detta trots att miljö- och byggnämnden sagt ja till förhandsbesked.

Nu har en annan familj sökt förhandsbesked. Platsen är Tofteryds-Boarp 1:2. Nämnden är positivt inställd men även i detta fall förväntas erinran från förvarsmakten och länsstyrelsen.

Yttrande från försvarsmakten ska inhämtas och sedan återstår det att se om länsstyrelsen kommer att överpröva miljö- och byggnämndens beslut.

En bullerutredning ska tas fram när yttrande från berörda fastighetsägare samt försvarsmakten inkommit till miljö- och byggnämnden.

Samling i Hult för ett tag sedan.

Risken är uppenbar att Länsstyrelsen säger nej till bygglov då man är statens förlängda arm och går i sådana här frågor sällan den enskildes intressen till mötes.

Det är inte bara innanför skjutfältet det finns förbud. Även lite utanför är det svårt att få tillstånd för villabebyggelse

– Jag tycker att Försvarsmaktens skrivelse är mycket besynnerlig och svår att förstå. Mitt bygglov avser östra Hults by och ligger långt från skjutfältet. Bygglov i Hult beviljades 1999 för fastighet som ligger närmare skjutfältet västerut. Min bygglovsansökan kan därför jämföras med denna. Bygglov har även beviljats för fastighet i Skog år 1999/2000. Vad jag vet har det inte tillkommit någon nybyggnad inom influensområdet på 17 år. Hur kan en enstaka byggnation långt från skjutfältet skada ”riksintresset för totalförsvaret på Skillingaryds skjutfält”, frågar sig Mattias i en kommentar som han riktar till miljö- och byggnämnden.

Tanken var att hans förhandsförfrågan skulle tagits upp i nämnden i juni men så blev inte fallet.
– Jag är naturligtvis både förvånad över hanteringen av min ansökan om bygglov i Hult och Försvarsmaktens synpunkter. Trodde att Vaggeryds kommun kunde bestämma över byggnation utanför skjutfältsgränsen, noterar Mattias som förutsätter att Vaggeryds kommun undanröjer hinder för ett bygglov och att han erhåller ett positivt förhandsbesked.

Nämnden förväntas behandla hans ansökan nu i augusti.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *