Nyheter

Anordnar föräldrarcafé – INSTÄLLT

Nyheter Ikväll bjuds föräldrar med barn till neuropsykiska funktionsnedsättningar (NPF) in till föräldrarcafé i Vaggeryd. Uppdaterat kl 17.00; Cafét är inställt på grund av sjukdom, se kommentar nedan.

– Det här är andra gången vi anordnar en samtalsgrupp av den här typen. Förutsättningarna är att föräldrarna diskuterar själva vad man upplever. Anhöriga har ett stort behov av att träffas och just i det här fallet fanns inget bra forum, så vi tog hjälp av studieförbundet Vuxenskolan. Nu är det dags för föräldrarcafé och ingen anmälan behövs och vi bjuder på fika efter föreläsningen med Malin Viberg som är ordförande i Attention, säger Anita Jonsson, kommunens anhörigsamordnare.

I NPF ingår de vanligaste funktionsnedsättningar som ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ger sig ofta till känna under barndomen. Ibland märks problemen tydligt redan under de första åren. Ett tidigt tecken kan vara att barnet inte lär sig tala inom förväntad tid. Många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är påtagligt överaktiva, de har svårt att sitta still, hoppar från en aktivitet till en annan och hamnar lätt i konflikt med andra barn. Barnen kan också vara alltför passiva, drömmande och tidvis avskärmade. De kan ha svårt att anpassa sig till en grupp och svårt att förstå hur man gör när man leker. I skolan ställs krav på att kunna anpassa sig och följa uttalade och outtalade regler. Därför blir neuropsykiatriska problem ofta synliga i samband med skolstarten. Ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hamnar ofta utanför den sociala gemenskapen. De impulsiva hamnar lätt i olämpliga kamratgäng och de blir inåtvända och ofta ensamma, såvida de inte kan bevara kompisrelationer genom sina intressen. Många har dåligt självförtroende och några drabbas av depressioner. Därför är det viktig med stöd, vägledning och närvarande vuxna under tonåren.

Källa; Attention.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anordnar föräldrarcafé – INSTÄLLT

Måste meddela att kvällens Föräldracafé -NPF är inställt.
Har precis pratat med Malin Viberg som skulle föreläsa för oss att hon är tvungen att ställa in pga nära anhörigs sjukdom som kommit akut.
Sprid detta till fler som ni kanske vet tänkt att gå!
Man får gärna anmäla sig till vår föräldragrupp som startar tisdagen den 25/9 kl 18:00.Gruppen kommer hålla till på Navet,Furugården och vår samtalsledare Lena Bomberg.
Hoppas på förståelse med så kort varsel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *