Nyheter

Ansöker om 27 vindkraftverk

Nyheter BayWa har nu lämnat in ansökan om att bygga 27 vindkraftverk i västra delen av kommunen

BayWa i Malmö har nu lämnat in ansökan till Länsstyrelsen om byggnation av Vaggeryds Vindbrukspark. Totalt sett rör det sig om 27 stycken vindkraftverk med en totalhöjd om vardera högst 250 meter och en höjd över havet på maximalt 510 meter.

I sin ansökan skriver man att bakgrunden är markägarinitierat och drivs som ett bygdeprojekt och efter en bred förfrågan gentemot lokala markägare under 2013 och 2014 ingår det idag över 60 fastigheter i projektet totalt sett. I arbetsgruppen ingår det sex personer som har anknytning till området.

Västra kommundelarna är valt av olika orsaker, bland annat goda vindförhållanden, gles bebyggelse, aktiv brukad skogsmark, svårigheter att hitta områden i södra Sverige som rymmer lika stor anläggning, projektet har en god förankning i bygden, påverkan på fornlämningar och kulturmiljö är begränsad. Området hyser endast visuell påverkan för friluftslivet, anläggningen förläggs utanför revir och rekommenderade skyddsavstånd till häckningsplatser för känsliga fågelarter samtidigt att etableringen inte påverkar något naturreservat eller naturskyddsområde.

Men det är inte alla som är positiva till projektet. I ansökningshandlingarna kan man utläsa synpunkter från boende och fastighetsägare i området. Föreningen ”Bevara vildmarken” har kallat in externa utredningar såsom bullermätning, fågelinventering, miljöinventeringsrapport och protestlistor samlas in. Konflikten står mellan de markägare som vill att det skall byggas på deras fastigheter, personer som ibland bor på annat håll, och dem som bor i området och som inte vill ha några störande vindkraftverk.

Första steget är nu tagit och miljöprövningsdelegationen granskar handlingarna och begär de eventuella kompletteringar som behövs för att pröva ärendet. Därefter skickas ärendet på remiss till kommunen, försvarsmakten med flera.

Nu är det ansökt om 27 vindkraftverk i västra kommunen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *