Nyheter

Antalet bedrägerier ökar lavinartat

Nyheter Aldrig förr har så många bedrägeribrott polisanmälts i Vaggeryds kommun som ifjol. Hela 243 stycken, vilket var en ökning med 80 procent jämfört med 2022.

Genrebild Henrik Skoglund

Det är främst bedrägerier genom social manipulation, exempelvis mot äldre, som fortsatt ligger på en hög nivå enligt statistiken som Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har sammanställt.
– Bedrägeri genom social manipulation är en typ av bedrägeri där bedragaren tar kontakt med en person, exempelvis genom ett telefonsamtal, och vilseleder den att göra något som syftar till att ge bedragaren ekonomisk vinning. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragare utger sig för att vara en banktjänsteman eller myndighetsperson, säger Matheus Eriksson, statistiker på BRÅ, i ett pressmeddelande.

Sett ur nationell synvinkel så ökade bedrägerierna med 22 procent under 2023. Men i Vaggeryds kommun ökade de alltså ännu mera.

I kommunen så är det kortbedrägeri och annonsbedrägeri som står ut i statistiken. Kortbedrägeri innebär att ett betalkort eller kontokort olovligen används för betalning i butik eller på nätet eller för att ta ut kontanter i en bankomat. 76 kortbedrägerier polisanmäldes i kommunen ifjol. Året innan dess låg det på 22 anmälningar.

Ett annonsbedrägeri är exempelvis när en person köper en vara eller tjänst på nätet, som de betalar på förhand men sedan aldrig får. 45 sådana brott anmäldes under 2023. Detta att jämföra med 16 från 2022.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *