Nyheter

Antalet skuldsatta i kommunen ökar

Nyheter Vid årsskiftet hade 402 personer som är folkbokförda i Vaggeryds kommun skulder till Kronofogden. Det är 43 fler än vid samma tid förra året. – Många väntar tills det gått för långt, säger Jessica Palm som är budget- och skuldrådgivare på Vaggeryds kommun.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Nu börjar lågkonjunkturen och inflationen märkas av mer och mer i antalet ärenden hos Kronofogden. 402 personer i Vaggeryds kommun har skulder hos myndigheten och dessa uppgår till totalt närmare 120 miljoner kronor.
– Alla kostnader har ökat, räntor, matkostnader och så vidare. Samtidigt har inte våra inkomster hängt med, säger Jessica Palm.

Inte sedan 2013 har så många i kommunen varit skuldsatta. Då låg summan på 416 personer. Trots detta så har Jessica Palm inte upplevt någon ökning av människor som hört av sig för rådgivning.
– Tyvärr är det så att många väntar tills det gått för långt. Vad många inte vet om är att man kan begära skuldsanering, även innan man hamnat hos Kronofogden.

Att vara skuldsatt är ofta något som förknippas med skam. Därför kan det finnas ett motstånd till att ta hjälp i ett tidigt skede.
– Det är jobbigt att prata om sånt här och det är få som kommer till mig som inte redan hamnat hos Kronofogden.

170 personer av de folkbokförda i kommunen som hamnat hos Kronofogden är i åldersspannet 35 till 54 år. 153 personer hade löneutmätning under 2023, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Antalet skuldsatta i kommunen ökar

Till C G: Det är säkert många olika anledningar. Det döljer sig säkert en och annan rufflare i siffrorna men överlag gissar jag att folk levt över sina tillgångar, belånat hus för nöjesresor och bilar etc och aldrig varit långsiktiga med sin ekonomi eller haft en buffert. Nu när räntan ökat så har man helt enkelt inte haft tillräckligt med likvider.

120.000.000 dividerat med 400 personer, det blir väl 300.000 i genomsnitt! I genomsnitt! Det betyder att flera har ännu högre skuldsättning. Hos Kronofogden! Hur kan man missköta sin ekonomi på det sättet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *