Nyheter

Antalet A-traktorer har mer än fyrdubblats

Nyheter Antalet A-traktorer har tredubblats i Sverige det senaste decenniet. Även i Vaggeryds kommun ser vi en explosionsartad ökning.

Arkivbild David Alin

Det har aldrig funnits så många A-traktorer som nu i Vaggeryds kommun. I slutet av 2022 fanns 99 A-traktorer registrerade i kommunen, mer än en fyrdubbling jämfört med 2012. Därmed följer kommunen trenden i både Jönköpings län och i landet som helhet. Under motsvarande period har antalet A-traktorer nästan fyrdubblats i Jönköpings län och mer än tredubblats i riket som helhet.

Största procentuella ökningen i Jönköpings län stod Mullsjö kommun för, från fem A-traktorer 2012 till 67 i slutet av 2022.

Vaggeryd sticker inte ut i landet när det gäller A-traktortäthet. A-traktortätast i Jönköpings län är det i Habo kommun, där det finns tolv traktorer per 1 000 invånare. I Jönköpings kommun, däremot, är motsvarande siffra fyra traktorer per 1 000 invånare.

 

Det är främst under de senaste fyra åren som A-traktorerna ökat i popularitet. Enligt Trafikanalys är en del av förklaringen till ökningen att kraven för fordonen ändrades sommaren 2020, vilket gjorde det enklare att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Den största procentuella ökningen står några kommuner i Stockholms län för: Lidingö, Täby och Danderyd. Burlöv och Partille har i princip lika många A-traktorer nu som då.

Åsele kommun har flest A-traktorer per invånare i landet, 29 per 1 000 invånare, följt av Vilhelmina kommun (27 per 1 000 invånare) och Dorotea kommun (25 per 1 000 invånare).

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *