Nyheter

Använd din röst för klimat och natur

Nyheter Naturskyddsföreningen presenterar en insändare inför EU-valet.

I EU-valet den 9 juni i år kan du använda din röst för att säkerställa att EU ska fortsätta arbeta kraftfullt för klimat och natur. EU:s beslut på klimat- och miljöområdet är oerhört viktiga för att tackla de rådande klimat- och naturkriserna. Men nu växer ett politiskt motstånd mot miljölagarna. Din röst i EU-valet är viktig!

EU har under den här mandatperioden tagit ett historiskt initiativ – EU:s gröna giv. Detta omfattande lagstiftningspaket innehåller en vision om att EU ska bli världens första klimatneutrala ”kontinent” senast 2050.

Genom en lång rad nya och uppdaterade lagar ska EU minska de totala utsläppen och skydda ovärderlig natur och biologisk mångfald. Dessa lagar blir sedan gemensamma i alla medlemsländer i EU, vilket ger en enorm hävstång och påverkar beslut hela vägen ner till din kommun. EU:s beslut inom gröna given har inneburit viktiga steg framåt för klimat och natur, men mycket arbete återstår.

Förra året var det varmaste som någonsin uppmätts, vilket understryker hur brådskande läget är. Globala rapporter från FN varnar för allvarliga konsekvenser för mänskligheten, djur och natur om vi inte lyckas hejda den globala uppvärmningen.

Förlusten av biologisk mångfald och spridningen av miljögifter, som bekämpningsmedel i jordbruket och PFAS, förvärrar våra miljöutmaningar. Arter och naturområden försvinner i en alarmerande takt. Dessa sammanlänkade kriser kräver ytterligare snabba och ambitiösa åtgärder från EU.

Den 9 juni kommer din röst att vara med och avgöra vår gemensamma framtid. Använd den!

Marianne Frick
Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Använd din röst för klimat och natur

Här var det många värdeladdade ord men i stort sett ingen substans alls. Det är nog bra det, för det som numera kommer från Naturskyddsföreningen och dess siamesiska tvilling Miljöpartiet är genomgående moget att direkt gå i papperskorgen.
”EU har under den här mandatperioden tagit ett historiskt initiativ – EU:s gröna giv. Detta omfattande lagstiftningspaket innehåller en vision ….” men ”nu växer ett politiskt motstånd mot miljölagarna”! Det är bra och nödvändigt att motståndet växer när det kommer så mycket totalitärt trams från EU – trams som sedan överimplementeras i Sverige enligt svensk tradition. Det är farligt när politiker börjar tala om ”visioner”, för det brukar betyda att det är dåligt genomtänkt och dåligt genomförbart. Bara tomma visioner. Men kostsamt kan det bli.
Hur detta ”påverkar beslut hela vägen ner till din kommun” har vi ju alldeles nyss sett, när det ifrågasätts om man inte ens skall få elda kvistar och löv i ett hörn av trädgården.
Vad gäller påståendet att ”Arter och naturområden försvinner i en alarmerande takt” skulle jag vilja att skribenten specificerar det. Vad gäller antalet däggdjursarter i Sverige så har det väl snarare ökat och fortsätter öka. Jag har inte siffror på hur många fågelarter som försvunnit, men vet att det tillkommit ett antal nya häckfåglar. Men miljöer vill ju EU förstöra genom att översvämma stora arealer. Hur mycket av dessa arealer är till råga på eländet privat egendom?

Tillägg till min tidigare kommentar:
Jag skrev lite luddigt formulerat om antalet fågelarter i Sverige och antal fåglar. Nu kom det som på beställning data på detta! Således ökar inte bara antalet däggdjursarter i Sverige utan även fågelarterna.
Jämför detta med vad Naturskyddsföreningen påstod i insändaren! Fast de menade säkert något annat…
Referens: https://www.svd.se/a/q1zRRe/marklig-var-pa-ottenby-fagelstation?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1iRbnBll_syYDyI-WB1ugzpC3b8fyICzJUj0F-T64J5LTtJUfNzPU6UPY_aem_AcQ1BDYdsKy9F6rvAkTnAGCRmvv724cS2psrV-3GCst5mtNbm96Oiydbd79eypb9DY-xP1yhxFRSWDG-EGw2pTNJ

När det gäller den globala uppvärmningen, då går Europa åt rätt håll med minskning av koldioxid. Tyskland är det stora undantaget. Boven i dramat är Kina med överlägset mest utsläpp. År 2022 hade man 33 procent av all världens utsläpp. Preliminära siffror för 2023 är betydligt högre.

Kina bygger fortfarande kolkraftdrivna energiverk och gör det även i Afrika och Sydamerika.

Alla vet vi att koldioxidutsläppen är globala, men ingen kritiserar Kina. Titta på diagrammen av utsläpp från respektive land. Kina sticker verkligen ut med sin enorma höjning av utsläpp.

Kan det vara politiskt betingat att journalisterna inte ser detta? Tala om att sila mygg och svälja kameler.

Jag delar målbilden med Marianne Frick, men vägen dit är helt felaktig från naturskyddsföreningen.

Vi kan inte ha gemensam skogspolitik med länder som Nederländerna och övriga Europa, bortsett från Finland. Såg även att vi ska ha ett gemensamt projekt om återställande av betesmark. Var hämtar vi dessa djuren ifrån? Det är brist på betesdjur idag!

Nej! När det gäller beslutsprocessen av grön miljö, då lyser storstadspolitikernas visioner fram. Verkligheten säger något helt annat.

Pelle Philip

Jag vet vad jag ska rösta på och det är inte på miljöextremister som gör allt för att krossa befolkningen ekonomi, visst är det bra att folk för upp ögonen när det gäller miljön men Sveriges utsläpp är 0,2 procent vilket är 2 promille. Med andra ord spelar det ingen roll vad vi gör i Sverige.

Hur stor andel av ovärderliga naturvärden i Vaggeryds kommun har tillkommit genom generationers brukande före missbrukande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *