Nyheter

Använd inte Karlavägen som racingsträcka

Nyheter Ett medborgarförslag inkom till kommunfullmäktige i måndags angående Karlavägen och "muskelbilar" i Vaggeryd.

Karlavägen i Vaggeryd

I förslaget finns beskrivet att ”Det är många personer med muskelbilar som använder Karlavägen i Vaggeryd som racingsträcka. Denna väg passerar Vaggeryds idrottsplats som är välbesökt av medborgare, både yngre och äldre. Vissa eftermiddagar, kvällar och helger är det mycket besökare och utövare på plats.

När dessa medborgare sedan ska ta sig därifrån eller till idrottsplatsen finns stora risker att personer med sina snabba bilar frestas av att visa sina ”coola bilar” för allmänheten. Detta är en ren livsfara för fotgängare som ska till sina bilar, cyklar eller promenerar efter Karlavägen.

Karlavägen omfattas idag av rådande normala tätortshastighet på 50 kilometer i timman och de flesta bilister håller hastigheten men i många fall är hastigheterna efter vägen tresiffriga. Innan det sker en allvarlig olycka med ett barn eller vuxen medborgare föreslår förslagslämnaren att Vaggeryds kommun förvandlar Karlavägen öster om Håkan Trulssons väg till en hastighet med 30 kilometer i timman, med tidsangivelse exempelvis 15.00 – 21.00, eller göra en så kallad gågata. Med fördel bygger Vaggeryds kommun en gata med förhöjning som gör att sänkta ”muskelbilar” naturligt avstår att på denna sträcka visa upp sina bilar för allmänheten”.

Medborgarförslaget godkändes av kommunfullmäktige och skickas vidare till tekniska nämnden för beredning och beslut.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Använd inte Karlavägen som racingsträcka

Sedan tycks Vaggerydsborna tro att Karlavägen är huvudled också. Här är det högerregeln som gäller, glöm inte det.

Önskar hela hela Karlavägen sänks till 30. Farthinder behövs, för att busar och stressade personer skall hålla detta- Det har skett ett generationsskifte på Karlavägen så numera bor det många småbarn där. Sedan har vi alla skolbarn som passerar Karlavägen från och till idrottsplatsen dagligen. Det är som sagt många barn på vägen. Att folk kör i 70 är inget ovanligt. Sedan inte tala om lastbilarna som kör alltför ofta för fort. Eller på sena kvällar då man hör folk gasa på i över 100 är heller inget ovanligt på Karlavägen. Är inte frågan om det kommer att hända en olycka med barn inblandade på Karlavägen utan när.

Karlavägen är utan tvekan Vaggeryds snabbaste väg. Vi som bor på den har ansökt om att få sätta ut blomlådor för att sänka farten men fått nej på detta. Så en sänkning till 30 kilometer i timmen på hela Karlavägen eller en rondell vid PMC-korsningen hade ju varit fantastiskt.

Det är inte bara muskelbilar som kör för fort. De flesta gasar rejält från rondellen in mot centrum och rullar sedan förbi husen i 70–80 som nästan alla huserar små barn.
Det är inte ovanligt att det är föräldrar med barn i bilarna som är på väg till idrottsplatsen som susar förbi i dessa hastigheter.

Nu när Götaforsvägen från Storgatan-Tofteryd är huvudled finns det de som kommer med hastigheter över 30 kilometer mellan 07.00–18.00. Ska den verkligen vara en genomfartsled?

Någon typ av farthinder vid korsningen Götaforsvägen-Kapellgatan hade varit lämpligt för att sänka hastigheten. Skulle även skapa en tryggare passage för alla som går i området ner mot kvarnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *