Nyheter

Arbetet i Byarums kyrka tuffar på

Nyheter Nu är arbetet med renoveringen av kyrkan i full gång och det går så bra att man ska ha en öppen visning nästa vecka.

Lars Andersson  [1/7]

Viktigt undeergolvet  [2/7]

golvarbete pågpr  [3/7]

viktigt att skydda inventarierna  [4/7]

betongvägg ska bli dörröppning  [5/7]

betonghåltagning  [6/7]

snart är golvet på plats  [7/7]

För knappt två månader sedan hade man det första byggmötet och diskuterade projektet såväl arbetsmässigt som tidsmässigt. När vi gjorde ett återbesök i påskveckan fann vi en tom kyrka, men mängder av aktivitet. Redan tidigt stod det klart att man ficka riva ut hela golvet eftersom det mesta av det gamla golvet var mer eller mindre indränkt i cuprinol. Man fattade då ett snabbt beslut att göra om helt från början med trossbotten, bjälklag, isolering och golv och man är nu framme för att kunna lägga golvet. Ansvarig för det arbetet har Arnold Ljung haft och det är hans sjätte eller sjunde kyrkorenovering i  våra bygder. Man har säkrat ventilation och andra kabelkanaler och känner sig redo att gå vidare med nya insatser. – Trots att golvarbetet blev lite större än förväntat är vi i fas tidsmässigt enligt Lars Andersson från Svenska kyrkan som är lite av spindeln i nätet under bygget. Han säger vidare att mycket beror på den täta kontakt och goda samarbete som finns i byggkommittén. De samtalar och informerar varandra i stort sett dagligen vilket innebär att inga surdegar hinner att växa till. Det är viktigt att de olika hantverkarna kan sköta sina åtaganden även om de är flera på plats. För närvarande är det de som ordnar med golvet, elektriker och en betonghåltagare som går för högtryck.

Vid den nordvästra entrén ska det göras en tillbyggnad och där är det förberett för gjutning när tjälen gått ur. I sidan på kyrkväggen ska man sätta in en dörr från tillbyggnaden in i kyrkorummet. Det är ett unikt projekt enligt mannen som arbetar med håltagning i väggen som har gjort något liknande vid två-tre tillfällen men aldrig i en kyrkvägg som är 140 centimeter tjock. De fick börja med att plocka ur borrkärnor för att undersöka eventuellt bärande material.

För den som är nyfiken på bygget kommer det att bli en öppen visning på eftermiddagen onsdagen den 4 april, då man ska berätta om vad som gjorts hittills och vad som ska göras framöver.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *