Nyheter

Arbetslösheten minskar betydligt

Nyheter Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i Vaggeryds kommun och det är 132 färre personer som är arbetslösa än för ett år sedan

Arkivfoto

Under december månad rapporterade Vaggeryd en total arbetslöshet på 4,8 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−1,8 procentenheter).

Sett till antalet personer betyder det att 348 av 7 250 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (132 färre än i december i fjol).

Det är åttonde månaden i följd som arbetslösheten i Vaggeryd är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Vaggeryd går därmed mot strömmen i förhållande till andra kommuner i Jönköpings län. I de flesta andra kommuner i länet går arbetslösheten nedåt. Störst är minskningen i Gnosjö och Tranås där arbetslösheten sjunker med 2,7 procentenheter. Vaggeryd hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,8 procent i kommunen, jämfört med 5,8 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,2 procent), medan Nässjö har den högsta (8,3 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 116 personer behöva sysselsättas.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,7 procent) i landet som helhet, medan Tjörn har den lägsta (3,0 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 11,5 procent i Vaggeryd under december månad, motsvarande 184 av 1 600 personer. Det är 5,2 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−80 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för nionde månaden i följd. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,2 till 11,5 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,7 procentenheter i Vaggeryd. Det är en betydligt mindre skillnad än för ett år sedan (−3,4 procentenheter).

Källa: Newsworthy

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *