Nyheter

Arbetslösheten minskar i kommunen

Nyheter Samtliga kommuner i Jönköpings län såg en minskande arbetslöshet i oktober. Vaggeryds kommun var en av de kommuner i länet där nedgången var störst.

Under oktober månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,0 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (-1,1 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten.

Sett till antalet personer betyder det att 292 av 7 300 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (84 färre än i oktober i fjol). Det är 18:e månaden i följd som arbetslösheten i Vaggeryd är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan april 2021 har arbetslösheten gått ner från 5,7 till 4,0 procent.

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser i själva verket just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i Tranås, där arbetslösheten sjunker med 1,5 procentenheter.

Vaggeryds kommun hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,0 procent i kommunen, jämfört med 5,3 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,0 procent), medan Nässjö har den högsta (7,9 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 73 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i oktober jämfört med året innan (-0,7 procentenheter) och ligger nu på 6,6 procent. 271 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Flen är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,5 procent) i landet som helhet, medan KirunaKungsbackaPajala och Öckerö har den lägsta (2,6 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,5 procent i Vaggeryd under oktober månad, motsvarande 170 av 1 619 personer. Det är 2,5 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−42 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för 19:e månaden i följd. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,2 till 10,5 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,5 procentenheter i Vaggeryd. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−1,4 procentenheter).

Precis som den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (-2 procentenheter). I oktober var 6,3 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 43 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med 15 personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd sjunkit 19 månader i följd (ner från 10,1 procent i mars 2021 till 6,3 procent nu).

Den 15 november fanns det sammanlagt 53 arbetsplatsannonser i Vaggeryds kommun vilket motsvarar 80 lediga jobb. Lediga tjänster toppas av yrket undersköterskor, säljare och maskinoperatörer.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *