Nyheter

Arbetslösheten ökar

Nyheter Samtliga kommuner i Jönköpings län såg en ökande arbetslöshet i januari. Så även i Vaggeryd, även om ökningen var mindre än i andra kommuner i länet visar en rapport från Newsworthy...

Under januari månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,4 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+0,1 procentenheter). Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att fyra av 91 invånare i åldern 16 till 651 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (319 färre än i januari i fjol).

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser i själva verket just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Sävsjö, där arbetslösheten stiger med 1,5 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,4 procent i kommunen, jämfört med 6,1 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,8 procent), medan Sävsjö har den högsta (8,9 procent).

I riket som helhet steg arbetslösheten i januari jämfört med året innan (0,3 procentenheter) och ligger nu på 6,8 procent. 177 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,4 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,2 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,7 procent i Vaggeryd under januari månad, motsvarande elva av 103 personer. Det är0,1 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−177 om man räknar personer).

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,3 procentenheter i Vaggeryd.

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryd om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Till skillnad från den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (–0,9 procentenheter). I januari var 5,4 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande fem personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med 41 personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd sjunkit över två år i sträck (ner från 10,1 procent i mars 2021 till 5,4 procent nu).

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Vaggeryd lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 2,5 procentenheter.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *