Nyheter

Ärendeportal ska underlätta

Nyheter Pappershandlingar eller handlingarna på hemsidan? Snart kan vem som läsa handlingarna inför kommunala nämndmöten.

Arkivfoto; Gert (M) och Kenth (S) är delar av kommunstyrelsens arbetsutskott nu har provat den nya portalen

– Grundtanken är att alla ska få se allt. Dock kommer vi inte att delge något som innefattas av affärssekretess eller arbetsmaterial. Ambitionen är att det ska finnas tillgängligt material en vecka innan nämndmötet, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Viktigt att få in den rutinen så att det gäller även de ärenden som kommer in i sista minuten. Vi som opposition får det lite svårt, då vi hamnar steget efter. Allt som inte är hemligstämplat ska vara med. Vi tycker det är ett bra förslag och visar på att vi politiker är tillgängliga, säger Kenth Williamsson (S).

– Från idéer till uppstart och till att det blir ett tjänstemannaärende ska det vara opolitiskt färgat. Därefter får vi politik, men alla måste kunna se grundmaterialet. Motionen som Klas Gustavsson (EMP) lämnade in tidigare till kommunfullmäktige är en del i det här också, avslutar Gert Jonsson (M).

Det var för snart ett år sedan som kommunfullmäktige godkände den parlamentariska gruppens förslag angående hantering av beslutsunderlag till förtroendevalda där utvecklingen även bör innefatta övriga effektiviseringar som att signera protokoll digitalt. Utvecklingsarbetet har pågått sedan dessa och målet har varit att samtliga kallelser och handlingar samt protokoll från nämnder och utskott ska vara tillgängliga för alla, politiker och medborgare.

Nya läsplattor inköptes till samtliga politiker och en applikation installerades för att kunna läsa beslutsunderlag kopplade till politiska sammanträden. Kommunstyrelsens arbetsutskott var först ut för att testa handhavandet med start i januari i år. Övriga nämnder har under tiden testat det nya arbetssättet. 1 maj ska samtliga kallelser vara tillgängliga för allmänheten. Den nämnd som inte berörs av det nya arbetssättet med handlingarna är miljö- och bygg.

.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *