Nyheter

Årets folkbildare föreläste

Nyheter Han har spelat närmast elitfotboll, blivit årets folkbildare och nu har han också föreläst i Skillingaryd och Vaggeryd. Det handlar om Jacob Gudiol som nästan 400 lyssnade till under torsdagen.

Jerry Karlsson välkomnade  [1/5]

Jacob Gudiol redo  [2/5]

Många på plats  [3/5]

Jacob föreläste i Skillingehus  [4/5]

Jacob Gudiol  [5/5]

Jacob beskriver sig som en 40-årig legitimerad fysioterapeut – sjukgymnast – och med utbildning inom sportmedicin vid Lunds Universitet.
– Jag är även nästan färdigutbildad civilingenjör, saknar nio poäng som jag aldrig avslutade efter mitt examensarbetet 2009, berättar han och i nästa andetag att han hade blivit sjukskriven under studietiden.

Hans huvudintressen är fysträning för idrottare, fysiologi, näringslära, vetenskap, fotboll och styrkeidrotter.

– År 2021 blev jag även utnämnd till årets folkbildare. Jag har även sedan tidigare vunnit Guldhjärtat två gånger. En gång 2012 för min hemsida och en gång 2019 för mitt arbete på sociala medier.

Han har givit ut två böcker, Forma Kroppen och maximera din prestation och Skitmat – vad det är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det.

– För närvarande jobbar jag främst som egen företagare. Det senaste året har jag även varit med i Nyhetsmorgon i TV 4 en gång i månaden och jag är också regelbundet med som ”expert” i olika tidningar, på radio och tv.

Han är bland mycket ungdomstränare i Helsingborgs IF och han följer A-lagets kamp för att hänga kvar superettan. Laget spelade mot Öster mitt under hans kvällsföredrag för nästan 100 besökande i Skillingehus i Skillingaryd. Matchen slutade för övrigt 1–1.
Jacob har för övrigt spelat fotboll och både i Helsingborg och Öster. Numera tränar han själv främst tyngdlyftning och har hunnit med ett par tävlingar.
Onsdagens första föredrag vara inför cirka 300 elever vid gymnasieskolan Fenix i Vaggeryd.

– Tillsammans med en annan fysioterapeut som heter William Valkeaoja driver jag även podcasten Tyngre Träningssnack där vi diskuterar allt möjligt inom träning, kost och hälsa. Många gånger har vi även med gäster som är verkliga experter inom sina respektive områden. Jag är även med i podcasten Hälsoveckan by Tyngre där vi varje vecka diskuterar veckan som har gått i form av nyheter och studier kring kost och hälsa.

Vid föreläsningarna under onsdagen visade han olika studier om bland annat kost och motion. En del var kanske självklart för andra som att minska intaget av socker och att motionera och träna regelbundet. Annat var kanske lite nytt för somliga.

Text och foto: Per Bunnstad och Lena Rylander

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *