Nyheter

Årets stora besökshelg stundar

Nyheter Allhelgonahelgen är helgen då kyrkogårdarna besöks och anhöriga träffas. I Byarums pastorat startar minneshelgen på måndagen den 26 oktober..

Diakon Jennie Skarph och tf kyrkoherde Jörgen Bok öppnar upp för samtal under hela veckan

Under Allhelgonaveckan är kyrkorna i Bondstorp, Svenarum och Byarum öppna för att få sitta ner en stund och tända ett ljus till minne av någon saknad.

– Eftersom det är vår största besökshelg har vi försökt att planera om och öppnar nu upp redan på måndagen innan helgen. Det är många som söker sig till kyrkan den här helgen och vi finns här för samtal. En riktad inbjudan kommer erbjudas till anhöriga till minnesgudstjänsterna i Byarum och Svenarum under lördagen och i Bondstorp på fredagskvällen. I år får dessa gudstjänster vara för anhöriga och de övriga besökarna är välkomna när som tidigare i veckan, berättar Jörgen Bok, tf kyrkoherde.

– Vi anpassar oss så att vi har öppet fler dagar så att alla kan göra ett besök hos oss, tända ett ljus inne i kyrkan, sitta ner en stund. Men just minnesgudstjänsterna är i år riktade inbjudningar. Vi vill att det ska vara ett så bra och fint besök som möjligt samtidigt som vi måste se till att det inte blir för många besökare på en gång. Vi kommer att bjuda på kaffe och kaka samt andakten kommer att vara utomhus istället för vid ingången till kyrkan för att minimera smittspridningen, berättar diakon Jennie Skarph och nämner att hela kyrkans personal har varit involverad i hur man ska arrangera allhelgonahelgen på bästa sätt.

– Många upplever ensamheten som svår och vi finns här för samtal och stöd i våra kyrkor under denna veckan. Vi märker behovet, menar Jennie Skarph.

I Byarum finns präst och diakon, under måndag till torsdag förmiddag och eftermiddag, på plats för samtal och fikastund. På eftermiddagarna under vardagarna är det även andakter. Under fredag, sen eftermiddag, blir det en ekumenisk andakt på kyrkogården. Under fredagseftermiddagen spelar kyrkomusiker och det finns möjlighet till enskild ljuständning. Minnesgudstjänst med riktad inbjudan blir under lördagseftermiddagen vid tre olika tillfällen.

I Svenarums kyrka finns präst och diakon på plats för samtal och fika under onsdag och torsdag eftermiddag samt fredag förmiddag och eftermiddag. Andakt med musiker på kyrkogården onsdag, torsdag och fredag eftermiddag. Under fredagseftermiddagen spelar kyrkomusiker och det finns möjlighet till enskild ljuständning. Minnesgudstjänst med riktad inbjudan blir under lördagseftermiddagen vid två olika tillfällen.

I Bondstorp kyrka finns präst och diakon på plats under fredag eftermiddag där även andakt med musiker arrangeras på kvällen.

Jennie och Jörgen, med arbetskamrater, ställer om och gör tillgängligheten bredare

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *