Nyheter

Arkivens dag firas i Magnisa stuga

Nyheter På Arkivens dag uppmärksammar museiföreningen lokala konstnärer.

I föreningens arkiv finns ett 50-tal tavlor målade av Vaggerydsbor. Det är en blandning av erkända utövare och goda amatörer. Under förberedelserna med utställningen har föreningen även fått tillgång till några privatägda tavlor.

Särskilt intressant är den nya bekantskapen med Gustaf Ekman och Paul Mattias. De bidrar med fyra av utställningens 42 verk. Det är barnbarnen till Gustaf Ekman, Ingemar Gustafsson och Magnus Dauhn, som lånat ut var sin tavla av sin morfar. 

Gustaf Ekman, född 1900, var gift med Gerda Ekman. De fick fem döttrar – Mary, Vivi, Kerstin, Birgitta och Ingegerd. Gustaf var bildhuggare och en av delägarna till möbelfabriken Vega. Paul Mattias var en annan av delägarna. Gustaf och Paul vara goda vänner och konstnärligt begåvade.

När Gustaf år 1936 blev sjuk, för resten av livet höll han på med sin tavla ”Schackspelarna” som inte blev färdig. Det återstod en liten yta i nedre högra hörnet. Paul målade färdigt tavlan åt sin vän och nu visas den på Arkivens dag i Magnisa stuga.

Paul Mattias bodde på Storgatan 42, granne med ”Olle Adel”. Han var en mångkunnig man mest känd för sina bildhuggarjärn. Kjell Johansson, nuvarande ägare av Paul Mattias hus på Storgatan har hittat ett varsamt skulpterat huvud i sten i ett av uthusen på gården.

– Utan tvekan ett verk av Paul Mattias, säger ”Olle Adel”

Utöver skulpturen visar Museiföreningen ett porträtt på Olle Box målat av Paul Mattias. 

Lars Erik Joakimson
Waggeryds Museiförening

Tavla med schackspelare av Gustaf Ekman.  [1/5]

Skulptur av Paul Mattias.  [2/5]

Olle Box, oljemålning av Paul Mattias.  [3/5]

Konstnärer med lokal anknytning.  [4/5]

Justus Ekströms hus i Ekesås, ett omtyckt motiv.  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *