Nyheter

Årsmöte i Byarum

Nyheter Endast ett fåtal av de 354 medlemmarna hade hittat ut till Byarum för hembygdsföreningens 86:e årsmöte, trots att det för första gången på många år hölls på hembygdsgården.

Det blev ett märkligt ”mellanårsmöte” eftersom det på grund av covid 19 har gått 18 månader sedan förra årsmötet samtidigt som endast ett halvår återstår till nästa årsmöte. Därför gick förhandlingarna nästan helt i omvalets tecken.

Två noteringar från årsmötet är särskilt intressanta:

Dels att mångårige styrelseledamoten Lennart Andersson valde att träda tillbaka från styrelsen, dels att hembygdsföreningen drar sig ut samarbetet om en hembygdsalmanacka med Waggeryds Museiförening.

I sitt tacktal underströk ordförande Oscar Smith-Oskarsson att Lennart har varit en klippa i föreningens arbete och har inte för avsikt att avsluta sitt engagemang i föreningen, även om han nu lämnar styrelsen.

Vad gäller bildalmanackan som hembygdsföreningen började ge ut 1994 har det visat sig vara svårt att sälja den på landsbygden i Byarums socken. Den har istället hittat flertalet  köpare dels i Vaggeryds tätort, dels bland vaggerydsbor i förskingringen Det har gjort att avkastningen inte blivit så stor som man kunde önska sig.

Nu är det upp till medlemmarna i museiföreningen att avgöra om hembygdsalmanackan  ska leva vidare. Enligt museiföreningens ordförande Lars Erik Joakimson kommer det beslutet att tas inom kort.

Hembygdsboken 2020 har hittills sålts i 578 exemplar, en siffra som är något längre än snittet för de tio senaste åren. Överskottet har under samma tid så gott som halverats till 27 500 kronor. Därför har föreningen valt att anlita ett annat tryckeri är tidigare för tryckningen.

Styrelsen fick följande utseende för tiden fram till nästa årsmöte: Oscar Smith-Oskarsson, ordförande, Ann-Sofie Andersson, kassör, Christer Svensson, sekreterare, Bertil Magnusson, Thomas Larsson, Göran Lagerstrand, Christina Kjellén-Larsson, Carl-Gunnar Vidja och Håkan Gunnarsson.

Slutligen tackade Lars Erik Joakimson å hembygdsrådets vägnar för gott samarbete och underströk att hembygdsgården är ett flaggskepp i hembygdsarbetet inom Vaggeryds kommun.

Lennart Andersson till vänster lämnade styrelsen för hembygdsföreningen och blomsterhyllades av Oscar Smith-Oskarsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *