Nyheter

Årsmöte med Hembygdsrådet

Nyheter Hembygdsrådet i Vaggeryds kommun höll årsmöte på Ekbacken i Bondstorp

Hembygdsrådet, som består av kommunens sju hembygdsföreningar samt Miliseum, har haft sitt årsmöte. Verksamheten har utgått från Magnisa stuga, Vaggeryd där rådets anställda Camilla Appelqvist har sin arbetsplats. Utöver löpande service åt hembygdsföreningarna har Camilla under året arbetat med redigering, bildbearbetning och layout av boken ”Välkommen till Götafors” samt samordning och redigering av årsboken ”Mellan Härån och Rasjön”.

Hembygdsrådet har medverkat till att alla fönster på hjulverkstaden i Kvarnaberg renoverats samt fört samtal med Vaggeryds kommun om turism och marknadsföring av intressanta besöksmål. I samarbete med Kultur- och fritidsnämnden har rådet fördelat 50 000 kronor till tre av sina föreningar – Bondstorps hembygdsförening för reparation av ladugård, Waggeryds Museiförening för upprustning av Henningas sommarlagård och Åkers hembygdsförening för reparation av spis.

Hagafors Samhällsförening hälsades välkommen som ny medlem i Hembygdsrådet.

Lars Erik Joakimson valdes till ordförande, Uno Jonsson till sekreterare och Gunilla Johansson till kassör.

Årsmötet gästades av Kenneth Åberg och Rolf Fredriksson som fanns med via länk. Kenneth redogjorde för kommunens planer att rusta upp Holma magasin och hur man förhandlar med fortifikationsförvaltningen om ett arrendeavtal. Rolf berättade om Holma gårds ovanligt väl- dokumenterade historia, med flera spännande människoöden. Gårdens historia är belagd redan år 1342 då frälsemannen Ramne Johansson nämns som ägare till Holma. År 1967 tvingades arrendatorerna Sven och Berit Andréasson bort från Holma då militären och A6 meddelade att ingen längre fick bo på Holma och inga djur finnas i den moderna ladugården. I dag finns endast ladugården och sädesmagasinet kvar av gårdens byggnader.

Kenneth Åberg berättar om Holma  [1/5]

  [2/5]

Rolf fredriksson är med via länk  [3/5]

Många deltog på mötet  [4/5]

Kaffepaus  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *