Nyheter

Asylinformation i Vaggeryd

Nyheter På tisdagskvällen hölls en informationsträff om ensamkommande som är i asylprocess.

Peter Lagerman och Anna Gradeen

För knappt två månader sedan beslutade Vaggeryds kommun att starta ett arbete med de ensamkommande som fyllt 18 år eller där åldern skrivits upp till 18 år. För närvarande arbetar de med sex stycken ensamkommade men räknar med att det blir omkring tjugo stycken när projektet är på högvarv. Projektet drivs i samverkan mellan kommunen och Internationella Vänner.

Avsikten med arbetet är att följa och stötta ungdomarna genom den asylprocess de går igenom. Några av dem har fått negativa beslut men har överklagat och väntar nu på vad som ska ske. I det läget känner Internationella Vänner behov av att stötta och hjälpa genom att lotsa dem rätt i myndighetskontakter och bli en röst för det asylsökande.

Peter Lagerman som arbetar för Internationella Vänner säger att de bedrivit verksamhet i Vaggeryds kommun i sju år med de nyanländas situation. Det är ett 15-tal föreningar, organisationer och samfund som är basen i arbetet, som består av bland annat språkutbildning, kunskap om seder och bruk samt gemenskap genom utflykter och fester.

– Det behövs volontärer inom alla områden för att orka driva arbetet, säger Peter Lagerman och talar om det finns många intresserade men fler behövs. Det finns några stycken som har öppnat sina hem och erbjuder husrum men man kan hjälpa till på olika nivåer. Allt från läxläsning till att medverka vid utflykter och fester.

Det var ett trettiotal intresserade som mötte upp vid träffen och fick information från kommunens projektledare Anna Gradeen, men även några av ungdomarna berättade om sina erfarenheter.

– Volontärer behövs, säger Anna Gradeen och slår fast att det behövs stabila vuxna för att lotsa ungdomarna i asylprocessen.

Intresserade mötesdeltagare

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *