Nyheter

Återvinningscentralen satsar på återbruk

Nyheter På återvinningscentralen i Vaggeryd jobbas det för fullt för att minska avfallet och här tänker man utanför boxen och byter erfarenheter med personer från andra anläggningar.

Kristina Ågren

När vi besöker återvinningscentralen har de studiebesök från Tranemo och de båda verksamheterna kan byta idéer och tankar för att minska avfallet.

– Vi brukar göra så, vi har varit hos dem på studiebesök tidigare. Nu ska de ju bygga något nytt som vi är lite nyfikna på. De ska bygga en kretsloppspark med fokus på återbruk, berättar Kristina Ågren som jobbar på återvinningscentralen i Vaggeryd.

– Vi är här och kikar och får utbyte och inspiration. Vi jobbar mycket med återbruk av bygg och rivningsavfall så vi tyckte att det var kul att se hur de gör här i Vaggeryd. Det är så roligt när man jobbar inom den här verksamheten och kan ha det här utbytet för vi konkurrerar ju inte med varandra på något vis, berättar Cathrine Person, enhetschef från Tranemo.

Kristina från återvinningscentralen berättar:

Byggavfall är en stor del av det som går att återbruka men som varken Röda korset eller Frejas bod (som vi samarbetar med) kan hantera. Här kan det ju hamna diskhoar, virke, isolering och annat. Vår uppmaning är, släng inte, kan någon annan ha nytta av det så är det ju jättebra. Vi har ju inte bara byggretur utan även fler stationer som vi kallar ge- och ta. Vi har vårt bibliotek, krukor, plåtar och galler från ugnar, tryckimpregnerat virke och sten- och betong. I bland kommer det in fina växter från parkavdelningen och då brukar vi ställa fram det så man kan hämta.

– Vi har tittat jättemycket på kretsloppsparken i Göteborg, de har hållit på i många år och är vårt föredöme. Alla som kommer in här ska ju helst få frågan om de har något att skänka så de inte bara slänger.

– 2017 när vi började dela på Facebook och talade om vad vi hade för ge- och ta stationer så fick vi en extrem uppmärksamhet. Närmare 3000 delningar på Facebook, radion var här och det var politiker från Norrland som hörde av sig. Då hade vi fått reda på att det rent juridiskt sett var det okej att vi gör så här. Avfall Sverige som är vår branschorganisation som har jurister som vi rådfrågat. Så i dag får vi plocka upp från containern om sakerna går till återbruk.

– Fokuset är att minska avfallet, det är vårt viktigaste uppdrag. Det är inte så lätt att göra det i dagens samhälle. Men vi har märkt nu ända sedan i höstas att vi har en minskning. Folk blir intvingade rent ekonomiskt. Det renoveras inte på samma sätt. Man ska betala sin elräkning, köpa dyr mat, tanka bilen och betala högre räntor.

– Vi människor är inte alltid så förändringsbenägna men ibland blir vi intvingade. Jag och övrig personal här på återvinningscentralen märker dock en oerhörd välvilja från kommunens invånare att skänka till återbruk. Varje dag både lämnas och hämtas det från ge- och ta. Skräp är ju det som återstår när fantasin tar slut.

Solig dag på återvinningscentralen i Vaggeryd.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Återvinningscentralen satsar på återbruk

Jättebra men det viktiga är att få öppettider som passar allmänheten: Helgen och kvällen
Fokus måste vara att få in avfall till återvinning inte att jaga en plastpåse på fel ställe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *