Nyheter

Att engagera sig är självklart för kommunens yngsta politiker

Nyheter Förstagångsväljaren Alex Johansson från Vaggeryd är tredje person på valsedeln i höst. – Vi ska prioritera kärnverksamheten, säger han.

Alex är nya stjärnskottet i Moderaterna

Alex Johansson är 20 år och bosatt i Vaggeryd. Han har gått i Götafors skola, Hjortsjöskolan och senare ekonomiprogrammet vid Fenix. Alex valde därefter civilekonomlinjen i Jönköping där det nu ska studeras i sammanlagt fyra år. 

– Det är väldigt kul att studera, framför allt har jag sett fram emot att studera något som jag är intresserad av. Att läsa till civilekonom gör att jag kan välja mycket framöver. Alltifrån revisor till att jobba på bank eller andra ekonomijobb. Det fjärde året innebär masterexamen, där jag kan rikta in mig på något speciellt. Det kan vara allt från revision till marknadsföring. Just nu vet jag inte vad jag kommer välja, men jag tycker det är intressant med all ekonomi, börjar Alex Johansson berätta när vi träffar honom. 

Sommarjobben har varit i golfshopen i Hok och då nära till golfbanan som han gärna besöker på fritiden. Alex har ett handicap på endast 3 på golfbanan… 

Vi undrar varför Alex blev politiskt engagerad?
– Det var när jag och två av mina bästa kompisar på gymnasiet satt och diskuterade politik och kom på idén att starta en lokal MUF-förening (reds anm; MUF betyder Moderata Ungdomsförbundet). Det här var våren 2018. Vi var fem i styrelsen som var aktiva. Jag var för ung för att få rösta i valet 2018, men var ändå väldigt politiskt engagerad. 

Det är första valet i höst och du finns med på valsedeln. Hur funderade du ut vilket parti som skulle få din röst?
– Dels hade Reinfeldt statsministerposten när jag växte upp. Jag blev också mer intresserad när jag följde partiledardebatten. Det fanns ingen tanke på något annat parti än moderaterna. Gert Jonsson gör ett bra jobb i kommunen och är en av personerna jag ser upp till. 

– Eftersom jag engagerade mig politiskt innan jag var 18 år fick jag inte rösta, så till hösten blir mitt första val. Sedan i somras är jag ersättare i socialnämnden och det är väldigt nyttigt. Jag blev väldigt varmt välkommen. Jag är egentligen intresserad av det mesta, men just i somras fanns platsen i socialnämnden ledig och jag tackade ja, såklart. I början var det svårt att hänga med i sammanträdet, men nu har jag varit med i ett halvår och börjar greppa allt. Det är väldigt nyttigt. Socialnämnden är en tung nämnd med många viktiga kärnuppdrag. Det är många viktiga beslut som tas och väldigt intressant. 

Vilken är den viktigaste valfrågan för kommunens yngsta politiker?
– Kommunalt ska vi prioritera kärnverksamheten. Vi ska inte prioritera en ny simhall utan det är betydligt viktigare med fungerande äldreomsorg och skola. På riksnivå är det trygghet som jag tycker är viktigast. Vi behöver ta krafttag mot gängkriminaliteten. 

Alex Johansson, som finns som tredje person på moderaternas kommunlista, 16:e person på regionlistan till valet i höst och första vice distriktsordförande i länets MUF, berättar om hur nomineringen gått till. 

– Nomineringskommittén började jobba för några månader sedan. Vi tog kontakt med alla från tidigare år och nya kandidater. Vi har gått igenom listan och tillfrågat alla om man vill stå långt upp, i mitten eller nedre delen av listan. Sedan delar man upp listan i tre delar och därefter sorterar vi namnen utifrån lämplighet. Geografisk placering är viktig för väljaren ska känna igen personerna. Det är väldigt kul att få förtroendet att vara på tredje plats. Jag är också vice ordförande i moderata styrelsen här i kommunen, vilket är väldigt roligt. Jag tycker det är bättre att man engagera sig i stället för att vara bekväm och sitta hemma och tycka.

– Det blir väldigt spännande i höst och jag är öppen för att sitta i en nämnd. Jag är flexibel och kan tänka mig att jobba i vilken nämnd som helst. Jag tycker att man får bättre förståelse för de politiska beslut som tas och det är väldigt intressant och roligt att se att det finns en anledning till alla kommunala beslut. Därför tycker jag att fler ska engagera sig politiskt. 

Hur ska fler ungdomar engagera sig politiskt?
– Det viktigaste är att förstå att man kan påverka. I stället för att man ska klaga kan man faktiskt påverka. Det kanske inte leder till något beslut från början, men en diskussion startas och det kan bli ett beslut framöver. Jag vill representera de yngre i kommunen, menar Alex Johansson. 

Vad gör du om tio år?
– Jag är engagerad inom politiken på ett eller annat sätt. Till vilken grad eller var vet jag inte. Jag har inte satt yrkesmål ännu men var jag bor hindrar inte mitt politiska engagemang. Jag tycker det är roligt och givande, stimulerande att både få insyn och att hjälpa till och tycka till, säger kommunens yngste politiker Alex Johansson som i höst är förstagångsväljare och tredje person på Moderaternas lista… 

Alex studerar till civilekonom och förstagångsväljare. Han är tredje person på moderata valsedeln i höst.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Att engagera sig är självklart för kommunens yngsta politiker

Härligt med unga bra förmågor som vill vara med och påverka utvecklingen i vår kommun samt region.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *