Nyheter

Att trygga duschrum

Nyheter Vad innebär det att trygga duschrum? Frågan om tilläggsyrkande angående kostnadsberäkning kom från (L) angående motionen från (S) om att trygga duschrummen i sim- och sporthallarna.

Arkivfoto

– Motionen har kommit från vårt ungdomsförbund. Man ska öka tryggheten i duschrum. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Kenth Williamsson (S).

Motionen har varit hos barn- och utbildningsnämnden som lämnade ett bifall, kultur- och fritidsnämnden ville avslå motionen som även tekniska nämnden beslutade tidigare i år. Kommunstyrelsen säger ja och i går kväll var motionen uppe hos ledamöterna i kommunfullmäktige och visst blev det debatt.

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag yrkar på flera olika kostnadsnivåer ska tas beslut om. Det finns många sätt att trygga upp duschrummen och jag vill att man hör efter vad tekniska samt barn- och utbildningsnämnden har att säga, menar Ewa Magnusson (L).

– Nu blev det lite konstigt. Vi ska bifalla motionen. Vi ska inte sätta nivåer här och nu. Du får nog förklara dig lite, Ewa, Roger Ödebrink (S).

– Det är viktigt att vi lyssnar på barn- och utbildningsnämnden som kanske har flera förslag på att trygga duschrum, svarar Ewa Magnusson som vill försäkra sig om att kostnaden ses över.

– Du gör som du vill Ewa, men den här motionen har väckt en fråga som vi inte tänkt på. Vi har diskuterat det här jättemycket. Är det en vägg? Gäller mobilförbud? Alla vägar har tekniska fått och det är inte bara en sluten dörr. Både barn- och utbildning samt tekniska kommer att titta på helheten. Jag tror inte att det här behövs som ett säryrkande. Läs innehållet i motionen som är en del i att ha en trygg lokal. Det är målet. Lita på dom, jag tror att det blir bra, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Med tanke på det här gör jag mitt tilläggsyrkande, men jag tror det är viktigt att vi lyfter de olika dimensionerna. Det handlar om många bitar och det inte är bara pengar det handlar om. Vi kanske ska tänka till ordentligt så att vi tar bra beslut, säger Ewa Magnusson (L).

– Jag tycker att vi ska ha tillit till motionen och jag ställer mig bakom den. Det ligger i allas våra intressen att våra ungdomar ska få så mycket trygghet som möjligt. Det behöver vi inte uppmana till, jag tror att vi står bakom det allihopa, menar Tuula Ingner (S).

– Läs motionen Ewa. Det andra har dykt upp under resans gång. Det kan vi inte lägga till motionen, det är ett annat ärende. Mobiltelefonen är ett bekymmer. Vi har haft sakkunniga från olika håll. En stängd dörr kan gömma mycket. Vi måste hålla oss till motionen, förtydligar Ulf Abrahamsson (C).

– Jag yrkar bifall till motionen. vi ska inte göra motionen otydlig. Det här är ett stort område med trygga platser. Fotbollsplaner är också otrygga, säger Jenny Larsen (KD).

– Jag tar tillbaka tilläggsyrkandet men vill att ni tar med er tanken, säger Ewa Magnusson (L).

– Tack Ewa. Men ni (L) sitter i femklövern, ta frågan där, tipsar Roger Ödebrink (S).

Bifall till motionen beslutades och kommunfullmäktige ger tekniska kontoret uppdraget att räkna fram kostnadsberäkning för att trygga duschrummen i sim- och sporthallarna.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Att trygga duschrum

Är det någon som överhuvudtaget har frågat eleverna själva hur de vill ha det?? Det är ju faktiskt eleverna som ska tryggas och inte politikerna! Ta lärdom av andra, använd sunt förnuft! Varför ska ni göra det så krångligt?

Hej Sofie
Bakgrunden till BUN:s bifall är att man just lyssnat på eleverna. Den årliga trygghetsenkäten visade tydligt att eleverna anser att dusch- och omklädningsrum är otrygga och det var detta som fällde avgörandet för BUN:s ställningstagande. Så elevernas röst har verkligen framkommit den här gången och det känns väldigt bra.

Per-Erik Lorentzon
Barn och utbildningschef

Per-Erik Lorentzon – Har ni lyssnat på vad eleverna själva skulle önska för ÅTGÄRDER? Det va nämligen det jag undrade. Eleverna har säkert egna konstruktiva idéer om HUR man ska trygga dom på bästa sätt. Men ni politiker har väl inte ens tänkt tanken att ni skulle fråga dom om detta? Barn är kloka, mycket kloka! Vi vuxna borde lyssna mycket mer på barnen, de krånglar sällan till saker och ting!

Hejsan Sofie!
Jag har i flera år jobbat inom grundskolan där jag uppmärksammade detta problemet. Min tanke på duschbås diskuterade jag självklart med elever från åk 2 till gymnasiet, även med unga vuxna i 20-årsåldern som fick tänka tillbaka. Pratade även med fritidsgårdspersonal, ungdomsledare från kyrkor samt lärare.

Nästan alla tyckte att detta var en bra idé och få nämnde ens tanken på mobiler då det i alla fall i de lägre åldrarna sköts väldigt bra.

Jag håller med dig om att politiker måste sluta tänka vad de tror att folk tycker och istället börja lyssna!

Mvh
Johan Gunnarsson
Motionär

Klart fanns problem på 70-80 talet som jag kan regera till men hjälpte inte med bås utan snarare tvärtom. Börja med att förbjuda alla mobiler under skoltid, vi kan börja där. Fast det krävs modiga politiker för jag var rätt ensam sist jag väckte frågan

Märkligt att ingen vågar ta tag i grundproblemet! Att sätta up en vägg etc tar inte på något sätt bort problemet utan kan öka på otryggheten med så om det blir tryggare är tveksamt. När ska vi våga ta beslutet att förbjuda mobiler under skoltid och samtidigt lösa en massa andra problem samtidigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *