Nyheter

Att vara valnämndens ordförande

Nyheter Möjligen en anonym titel övriga tider på året. Men just nu är han högaktuell och vi har träffat Mats Jonsson i Hagshult som är kommunens ordförande i valnämnden.

Mats Jonsson (M) är kommunens valnämndsordförande

Likt de övriga av kommunens nämnder så görs valnämndens platser upp via en fördelningsmall med partitillhörighet. En plats i valnämnden per parti i kommunfullmäktige. För två år sedan tog Mats Jonsson (M) över uppdraget som ordförande i nämnden och vi har träffat honom för en liten pratstund vad hans uppdrag innebär.

– Valnämnden gör inte så stort väsen av sig förrän det är valår. Vi jobbar inte politiskt i den meningen och man kan inte vara politiskt hetlevrad om man sitter i valnämnden, vårt uppdrag är att trygga den demokratiska processen, börjar Mats Jonsson berätta.

Det stora valarbetet görs av kommunkansliet med kanslichefen Torbjörn Åkerblad i spetsen och de samlar dagligen in förtidsrösterna som har gjorts på biblioteken i kommunen och sköter alla utskick. Kanslichefen är den operativa delen i valnämnden och han behöver nämndbeslut enligt vallagen.

– Vi har, enligt ny lagstiftning, utbildat alla röstmottagare i år. Utbildningen har innefattat hur en vallokal ska vara, hur rösträkningen fungerar, menar Mats Jonsson som även nämner att om han hade varit valnämndens ordförande i Turkiet eller Syrien hade han nog inte varit så lugn som han är idag.

– I Afghanistan spränger man vallokaler i luften för att kunna driva demokrati. Jag brukar påminna mina medarbetare att vi tar mycket för givet här i Sverige. Vi är bortskämda och nästan ”demokratitrötta”. Demokrati får ta tid och systemet är möjligen lite svårjobbat, men det ger också en stabilitet i samhället, berättar Mats.

Dagen innan valdagen ser nämnden, tillsammans med kanslichefen, till att alla vallokaler har allt material.

– Det är allt från valsedlar, kuvert, linjaler, bläckpennor då allt som skrivs ska vara bestående. Det ska inte vara möjligt att man gör fel. Är det så att en valförrättare lägger fel kuvert i lådan får man inte öppna denna utan notera misstaget istället. Men våra förrättare är så pass erfarna så misstagen är få, men allt kan hända, menar Mats.

Under valdagen körs samma runda igen men då har gänget mat med sig till alla som jobbar i vallokalen, allt för att stämningen ska hållas uppe. Under årets val finns alla valsedlar öppet, men Mats tror att det kommer att bli ändring på det vid nästkommande val, då kommer valsedlarna även att tas ”i hemlighet” i en skyddad miljö.

– Man kan tycka en del saker är överdrivna, men det finns bland annat nya kulturer som inte har någon som helst demokrati och det här manar till att det inte enbart är en förmån att rösta utan även en plikt. Man ska rösta efter sitt eget huvud och det får inte förekomma någon form av påverkan. Vi måste kunna lita på att medborgarna tar egna beslut, berättar Mats.

När vallokalerna stänger väntar nattjobb för valnämnden och kommunens tjänstemän. Alla lokaler sammanställer sina resultat, röstmottagningsställen lämnar sina röster till ”sin” vallokal. Vid förstidsröstningen på exempelvis biblioteken visas bara legitimation och lämnar sitt röstkort. I vallokalen prickas medborgaren av mot röstlängden.

Ordförande för valdistrikten sammanställer allt och paketerar allt i olika påsar. I nämndrummet i Skillingehus möts sedan ordförande för vallokalen och valnämnden, där ytterligare en kontroll görs så att antal räknade röster stämmer mot röstningslängden. Därefter görs ytterligare en sammanställning och på natten görs första valnattsprognosen, vilket i år kanske blir mer spännande än någonsin. Allt låses in och på måndagsmorgonen åker nämnden tillsammans med kanslichefen till Länsstyrelsen och lämnar in kommunens alla röster. Där görs ytterligare en kontroll.

Mats menar att det är både en rättighet och skyldighet att rösta

– På onsdagen är det dags att åka till Länsstyrelsen igen. Då har utlandsröster inkommit, returröster, tveksamma röster, ej godkända röster, sent inkomna och så vidare. Är det några oklarheter avgör Länsstyrelsen vad som gäller, berättar Mats.

Har valnämndens ordförande förtidsröstat?
– Av patriotism röstar jag i Hagshults församlingshem på valdagen. Tycker det är mycket högtidligt, flaggan är i topp och man får möjlighet att säga sitt. Numera är valdagen medialt som fotbolls-VM, layouten i debatterna är som ett idrottsmoment, tycker Mats.

Vaggeryds kommun har ett relativt högt valdeltagande men har du något att säga till de som inte tänkt att rösta?
– Man har inte bara rättigheter här i Sverige utan även skyldigheter. För att vi ska ha skyldigheter behöver vi rättigheter. Man ska rösta och det finns många förmåner som hör ihop med att man kan kunna välja ett parti och man ska inte ignorera den möjligheten. Det är ett ansvar varje kommuninvånare har. Vi har haft fred sedan i början av 1800-talet, fullständig demokrati sedan 1923 så det blir närmare hundra år av obruten demokrati. Däremot kan den lätt vältas omkull och man har missat poängen om man inte röstar. Vi ska våga ha politiska åsikter och vi ska debattera med varandra och påverka andra genom att tala och lyssna. Demokrati kräver politik, avslutar valnämndens ordförande Mats Jonsson hemma i Hagshults prästgårds bibliotek.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *