Nyheter

Avgift på hemsjukvård införs

Nyheter En hjälpande hand från en sjuksköterska eller undersköterska i hemmet blir nu avgiftsbelagd och jämställs med ett besök på vårdcentralen.

Arkivfoto. En hjälpande hand av hemsjukvården.

Hemsjukvården är i dagsläget avgiftsfria men från och med nästa år kommer ett besök i hemmet kosta 250 kronor per gång och maximalt 1100 kronor till frikortet går in.

– Vi kommer att jämställa besök i hemmet med besök på vårdcentralen och ha samma avgifter för båda. Det ska inte vara gratis att få hjälp hemma om eller när man kan besöka vårdcentralen i stället, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

– Tyvärr är det också en arbetsmiljöåtgärd då vi redan har stor belastning på vår hemsjukvård då man känner trygghet av att bli hjälpt hemma. Det är verksamheten som inlämnat förslaget, avslutar Ann-Katrin Löfstedt.

Socialnämndens arbetsutskott har ställt sig positivt, dock med reservation från Peter Fransson (S) och partikollegan Anette Pettersson.

– Kostnaderna för hemsjukvården är reglerade i samband med övertagandet från regionen. Man ska inte införa avgifter i efterhand, för något vars förutsättningar och innehåll kan anses oförändrade. Hemsjukvårdsavgiften är tänkt att ingå i kommunens maxtaxa, men för den enskilde är den i det korta perspektivet ändå för hög, menar Peter Fransson (S) vice ordförande i socialnämnden.

– Kommunen och regionen ska i gott samarbete se till att det är rätt personer som erbjuds hemsjukvård. Detta verkar man inte ha lyckats med i Vaggeryds kommun. Nu hoppas man enligt beslutsunderlaget att avgiften ska få en och annan att ta sig till vårdcentralen istället för att be om hemsjukvård. Detta är inte ett professionellt angreppssätt, avslutar Peter Fransson. 

Kommunfullmäktige kommer att besluta i ärendet under oktober månad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *