Avskaffa krav på ekologisk mat
Nyheter Empartiet har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om önskan att avskaffa kravet på ekologisk mat i kommunens verksamheter…
Motionen, som är undertecknad av Lennart Karlsson och Klas Gustavsson, Empartiet godkändes av kommunfullmäktige och lämnades över till kommunstyrelsen för beredning.
I motionen anges att ”kravet på ekologisk mat inom de kommunala verksamheterna är i dag ett problem på grund av de stora prisökningarna. Kostcheferna har kompetensen att köpa in råvaror som är nyttiga, säkra, välsmakande och prisvärda utan några krav på ekologiskt”. Därmed yrkar Empartiet att kommunen avskaffar kravet på ekologisk mat inom de kommunala verksamheterna.
Så sant, så sant… Bra formulerat!
Tänk om fler eller alla människor hade mer vett i huvudet, då skulle inga djur behöva plågas och fred råda på jorden och vi skulle heller inte ha någon klimatkris över huvud taget… Vilken dröm…🥴
Det intressanta med ekologisk mat är att den har lägre näringsinnehåll än modernt odlad mat. Ekologiska maten har även högre ”giftinnehåll” än modernt odlad mat. Skillnaderna är så små att det inte spelar någon roll. Det viktiga är att cirka 70 procent av näringen till ekologisk odling kommer via överföring från modernt jordbruk, att skördarna är mellan 30 till 50 procent lägre och att det inte skulle fungera med ekologisk odling utan överföringen av näring från modernt jordbruk. Dessutom är det vanligt att ekologiska odlare trädar och tar bort åkerareal som har fått ogräs och näringsproblem i ett år. Man lyfter då ut den arealen under ett år från ekologisk odling. Då passar man på att gödsla främst med fosfor och bekämpa ogräs kemiskt. Året därpå kan man odla som vanligt, men inte sälja grödan som ekologisk.
SÅ SANT, SÅÅ SANT… BRA FORMULERAT!
Tänk om fler eller ALLA människor hade något vett i huvudet, då skulle vi inte ha någon klimatkris- överhuvudtaget… Vilken dröm…🥴
Man undrar vem som betalar för de nya rönen🧐🧐kan det vara de som tjänar på att vi äter sämre?
Sunt förnuft och så naturlig mat som möjligt är nog bäst och såklart borde kommunen trycka på för att stötta lokala producenter och viktigt att vi som vill ha kvar dem handlar där och att barn och gamla får närodlat i möjligaste mån, näringsmässigt och miljömässigt bäst. Då stöttar vi även en levande landsbygd…
Hur var det med äggen? Var de inte giftigare?
Faktum är att exempelvis ekologiska ägg är sämre för barnen än vanliga ägg enligt senaste rönen.
Ekologiska ägg innehåller bland annat mycket pfasämnen.
Satsa på närproducerat!
Mindre gifter i maten kan aldrig vara fel. Dessutom bör vi stötta våra lokala bönder
Lurigt krav då unga och gamla behöver ekologiskt näringsmässigt men man borde kontra med ett krav på så mycket närodlat som möjligt😊
Då känner man producenten och vet var maten kommer ifrån och den hinner inte tappa näring på vägen…
Om man ska tänka miljömässigt på ”riktigt” är det bästa lösningen….men då får man inte låta pengarna styra helt utan vad som är bäst näringsmässigt och miljömässigt….☀️
Tror inte att det finns några konkreta bevis att ekologiskt skulle vara nyttigare eller nyttigare än annan mat
Ja gruvdrift med utarmning och fossila växthusgaser som aldrig försvinner till drivor av döda djur för att odla näringsfattiga vegetabilier i konstgödning och besprutning är vad vi behöver. Och vissa blundar för. Ibland ser man hur skadedjuret Homosapiens verkligen visar sig med total inkompetens och totalt respektlöshet mot det fundamentala ekosystemet. När det näringstätaste och miljövänligaste kommer från gräs, klöver och ört som växer av sol och regn helt i samklang med naturen. De ”konkreta” bevisen är så stora att det förvånar att foliehatten och skygglapparna döljer dessa för vissa. Fast vill man inte förstå så kan man inte förstå. Kan man inte förstå, då vill man inte förstå. Kunskapsresistens är ingen ursäkt för att stå bakom förstört ekosystem och mångfald. Stackare där.
Tack biologen för detta, om folk visste hur det ser ut på en åker efter att man spridit ut låt säga roundap eller konstgödsel och vad det gör med jordarna och mikroliv så skulle de sätta orden i halsen, om man kan stå i åkerkanten , se vad som händer i detalj och stå för vad man säger” Oj, jag tycker detta är jättebra” .
Jordarna dör sakta av konstgödsel och besprutning om man dessutom kopplar ihop den enorma industrin som tillverkar allt detta, då snackar vi skenande förlopp som pågår dygnet runt.
Hallå, vakna! Det räcker nu. Jag säger bara: Ekologisk, våga stå upp för jordklotet, det finns bara ett.
Oj så enkelt allt är eller inte. I så fall är jag en av dem som dödar min jord. Som även är mitt levebröd, jag är femte generationen på gården som levererar spannmål, potatis, morötter och vitkål till den svenska marknaden. Även kommunala verksamheter men lite längre norrut. Kanske ska nämna att jag bedriver både ekologisk och konventionell odling. Allting kan alltid göras bättre men jag är stolt över mitt företag oavsett odlingsteknik. I vår morotsodling bekämpar vi insekter kemiskt ett år av fem tack vare feromonfällor där vi avläser insektstrycket i fält. Det är endast en av de saker vi gör för att arbeta tillsammans med naturen och biologisk mångfald. Den är precis lika viktig i den konventionella odlingen som den ekologiska. Det svenska lantbruket är fantastiskt på många sätt och de flesta av oss bryr oss extremt mycket om hur vår närmiljö och jordarna mår. Det är liksom det vi lever av. Är otroligt tacksam för de som väljer närproducerat oavsett eko eller konventionellt.
/Bonden