Nyheter

Avtal signerat: L, EMP och SD säkrar platser i arbetsutskott

Nyheter Under fredagsmorgonen samlades Sverigedemokraterna, Empartiet och Liberalerna på konditoriet i Skillingaryd för att signera sitt överenskomna avtal. 11 mandat tillsammans säkrar platser i kommunens arbetsutskott. – Vi får göra dagen till allmän flaggdag, kommenterar Empartiets starke man Lennart Karlsson när morgonkaffet intas i Skillingaryd

Avtalen mellan partierna som kommit överens skrivs under  [1/5]

"Den här dagen borde bli allmän flaggdag", tycker Lennart Karlsson som var och fikade i Skillingaryd under fredagsmorgonen  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

Från vänster: Marie Loutonen, Lennart Karlsson, Jan-Erik Aronsson, Klas Gustavsson, Magnus Thelin och Stefan Larsson framför kommunkontoret där någon av partierna får flytta in i oppositionsrådsrummet...  [5/5]

Jan-Erik Aronsson (SD):
– Vi har varit rätt så samförståndiga. Vi har legat nära varandra i många frågor och vi har suttit i budgetberedningen ihop där vi har kommit bra överens. I senaste budgetberedningen fick vi med ett par viktiga grejer. Majoriteten ville flytta fram investeringen av Hoks skola till nästa mandatperiod, men det gick inte vi med på. I kommunstyrelsen har Liberalerna gjort ett bra jobb i femklövern där man drivit sina egna frågor och det är det som gör att vi nu hittat varandra. Vi har inte blivit inbjudna till samtal och förhandlingar av någon och vi har försökt att lyssna av läget hos övriga och det har varit minst sagt ”ljumna samtal” från båda sidorna, menar Jan-Erik Aronsson (SD). 

Med på konditoriet i Skillingaryd tog Jan-Erik med sig nyblivna medlemmen Marie Loutonen, Skjutebo, som numera har sekreteraruppdraget i partiet.

– Det här blir spännande. Jag har inga direkta önskemål om nämndplats. Jag har sagt att ”sätt mig där det behövs”, menar Marie Loutonen (SD). 

Magnus Thelin, ordförande i Liberalerna, kommenterar att ”Vi var snabba och det har handlat om platstilldelning, inga namn på poster”. 

Lokala Empartiet med Klas Gustavsson och Lennart Karlsson finns med runt fikabordet och Lennart kommenterar: 

– Vi är nöjda. Vi har varit med i andra förhandlingar som inte gått i lås. De förhandlingarna har inte varit positiva, eller ”mjugt” som vi brukar säga. Men nu blev vi kontaktade av SD och L, berättar Lennart Karlsson (EMP) som förordar den 21 oktober till allmän flaggdag i Vaggeryds kommun.

Avtalet partierna emellan signerades och platserna i kommunala nämnder och arbetsutskott kommer att väljas i november månads kommunfullmäktige. 

Vem av er ska få flytta in i oppositionsrådsrummet i Skillingehus?

– Nja, det kan vi inte kommentera i dag, säger sällskapet lite förnurligt och ber att få återkomma till Skillingaryd.nu om detta. 

På plats på konditoriet i Skillingaryd fanns Stefan Larsson och Magnus Thelin (L), Klas Gustavsson och Lennart Karlsson (EMP) samt Jan-Erik Aronsson och Marie Loutonen (SD). I kommunen har SD 72 medlemmar, liberalerna 45 och empartiet 30-talet medlemmar. 

Taggar

Dela


14 reaktioner på Avtal signerat: L, EMP och SD säkrar platser i arbetsutskott

Liberaler och SD i samarbete…Ja, hujedamej tiden är sannerligen ur led! Och Olle när blev SD ett mittenparti? Du lär få se att där finns mer brunt än vad du någonsin trodde

Bo Holst – enligt det arvodesreglemente som gäller för 2023–2026 har ordförande i kommunstyrelsen 100 procent av 71 500 kronor per månad, och vice ordförande 80 procent av 7 1500:- per månad. Alternativt kan detta delas på två vice med 40 procent var.
I och för sig är detta uppe till ändring på måndag i ett extrainsatt kommunstyrelsemöte, där tjänsterna som ska delas mellan S och M ska beslutas för 100 procent rättvisa till grytan.
Hoppsan, och allt detta för att SD ”råkade” hamna i vågmästarroll i senaste valet.

Gud bevare mig! Det blir nog ett antal enskilda kommentatorer här på Skillingaryd.nu som kommer få stå för den sakliga oppositionen de kommande åren istället för denna gubbsamling.

Vi kan börja med ett faktum.
Posten som oppositionsråd är inte 80 utan 70 procent.

Kenth Williamsson har haft hand om överförmyndarfrågorna med + 10 procent och den uppgiften är inte en automatisk opposionsrådspost.

Vidare det finns två ytterligare partier C och KD i oppositionen som inte kan negligeras med hur många valtekniska avtal som helst.

Visst är det bra att medborgarna här får veta att Sverigedemokraterna med stöd utav småpartierna Liberalerna och Empartiet är ute efter så mycket arvoden som möjligt så man till och med skriver samarbetsavtal, en åtgärd som bekräftar desamma.

Vart tog den ideella kraften vägen?

Bäste Bo Holst
I Vaggeryds kommun har vi fått detta valresultat, då får vi respektera
detta.
För i en demokrati har alltid medborgarna rätt

Här är en förklaring för de mindre pålästa (Wikipedia).
Observera de sista raderna.
Valallians, valförbund eller valteknisk samverkan är ett samarbete mellan politiska partier inför ett val. Valallianser kan ha som syfte att till exempel underlätta för ingående småpartier att komma förbi tröskelkrav för att få representation i en församling, eller för att motverka underrepresentation som det valtekniska systemet kunde resultera i utan alliansen.
Partierna i en valallians behåller sina enskilda politiska plattformar och ideologier men gör avtal om samarbete. .

Bra att man kommer överens, det ska jobbas för kommunens bästa. Att hålla garden uppe gagnar inte invånarna och är bara slöseri med massor av års utveckling.
Lika viktigt att man vågar ompröva sin politik till 2022 och inte står fast i gamla mönster.

M + S är även det en udda gruppering.
2 ytterpartier som ska styra kommunen, den ena vill sänka skatten och den andra höja.
Blir intressant att följa detta.
Liberalerna och SD är mer som mittpartier idag.
Idag så har nog alla partier klämt ut det bruna ur sig räknat från 1935-2022.

C och KD behöver nog fundera på hur man ska agera i en förhandling.
Det blir ganska svårt att nå resultat när ett av partierna vägrar samtala med motparten och det andra ställer som krav att man ska ha en 80-procentig kommunalrådsplats, och detta redan innan eventuella förhandlingar har startat.

Med tanke på att S och M gått samman så behövs det en kraftfull opposition.

Hoppas att S och M förlorar röster, för de som röstade på dem fick inte vad de ville.

Allt för makten, som det brukar heta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *