Nyheter

Azra driver på för stärkt stöd till kvinno- och tjejjourer

Nyheter Socialdemokraterna i Jönköpings län vill stärka kvinno- och tjejjourernas viktiga arbete. I en motion till Sveriges riksdag vill de säkra deras arbete samt undanta skyddat boende från lagen om offentlig upphandling.

– Kvinno- och tjejjourerna är viktiga delar i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Deras viktiga arbete har räddat liv och skapat trygghet för utsatta kvinnor. Trots det står de för framtidsutmaningar som hotar verksamheterna, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) från Värnamo. Pressbild: Socialdemokraterna i Jönköpings län

Under hösten har de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län besökt kvinno- och tjejjourer i länet för att få en bild av vilka utmaningar verksamheten står för. En av dem som varit med på besöken är Azra Muranovic från Värnamo.

– Kvinno- och tjejjourerna är viktiga delar i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Deras viktiga arbete har räddat liv och skapat trygghet för utsatta kvinnor. Trots det står de för framtidsutmaningar som hotar verksamheterna, säger Azra Muranovic (S) i ett pressmeddelande.

Därför har hon tillsammans med övriga socialdemokratiska riksdagsledamöter i länet lämnat in en motion till riksdagen där de föreslår att kvinno- och tjejjourerna ska stärkas samt att skyddat boende ska undantas från lagen om offentlig upphandling.

– Vi ser att lagen om offentlig upphandling är ett problem för många verksamheter. Detta är något som har uppmärksammats under de besök vi genomfört och många vittnar om att verksamheten kan behöva läggas ner om inget görs framöver. Genom att undanta kvinno- och tjejjourer kan de även i framtiden erbjuda trygga boenden, säger Azra Muranovic (S) och fortsätter:

– Socialdemokraterna är fast beslutna att se till att denna viktiga verksamhet får det stöd som den förtjänar. Vi står upp för kvinnors rätt till säkerhet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Azra driver på för stärkt stöd till kvinno- och tjejjourer

Det har i alla tider funnits ett behov av kvinnojour men troligtvis på en helt annan nivå idag. Hur traditionellt våld i nära relationer utvecklats under senare tid vet jag inte men troligtvis finns där ett lika starkt behov som förr.

Framför allt hedersrelaterat kvinnovåld, som ju är relativt nytt, tror jag gör det extra viktigt att helhjärtat satsa på att denna hjälp finns att tillgå och har erforderliga resurser. Sedan är det viktigt självklart att kommunicera detta i olika forum att denna hjälp finns eftersom troligtvis inte alls är varken uppenbart eller självklart inom vissa samhällsgrupper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *