Nyheter

I backspegeln: Linus och semlan

Nyheter Det är dags att titta lite i backspegeln och av en slump vid letande i bildarkivet syntes en bild på Linus Persson som åt en semla.

Linus besökte Ritz 40 år efter pryojobbet.

Hösten 1978 var det dags för Skillingarydsprofilen Linus Persson att göra sin pryo som niondeklassare.

Själv jobbade jag då på Smålands Folkblads redaktion i Vaggeryd och kände naturligtvis Linus. Vem gjorde inte det? Trots sina 15 år syntes han lite överallt.

Linus funderade länge på vilken plats han ville vara på. Bagare på Jonssons Konditori lockade men det blev på Smålands Folkblad i Vaggeryd. Linus kom som ett yrväder och hans första uppgift var att renskriva skolmatsedeln.

På den tiden fanns det tre varuhallar i Vaggeryds centrum: KB-Hallen, ICA och Konsum. Det fanns inga restauranger i centrum utan det var endast ”Danskens” korvlåda där parkeringen vid Framgången ligger i dag.
I dag finns det två restauranger i centrala Vaggeryd men bara en varuhall. Franks var en stor affär. Sedan fanns det Konfekthörnan, bokhandeln och flera andra affärer. Tyvärr har det ju i Vaggeryd som liksom på de flesta platser blivit ett minskat affärsutbud.

Linus Persson 1978

För 40 år sedan fanns konditori Ritz som fortfarande finns kvar. Det var där som Linus åt en semla för 40 år sedan och Linus ställde naturligtvis gärna upp sig framför kameran.

– Jag minns, men har svårt att tänka mig att det gått 40 år sa Linus nyligen när vi började reflektera över den 40 år gamla bilden.

Han berättade att han fick lära sig en hel del under pryoveckan. Det var konsten att skriva en artikel med rubrik, ingress och huvudtext. Sedan var det att framkalla och fixera film på toaletten.

Tågtider skulle passas för att så kallad konduktörspost med den framkallade filmen och text skulle skickas in till huvudredaktionen i Jönköping. Datorerna var i precis i antågande men kom nog inte redaktionen förrän året efter.

Pryotiden på Smålands Folkblad gav Linus blodad tand. Han jobbade senare på flera tidningar. Numera syns han mest i kyrkliga sammanhang. Linus är ju känd för att inte vilja åka till Vaggeryd i onödan men 40 år efteråt åkte han för att äta en semla på Ritz och för att beskåda den nya utsmyckningen i Vaggeryds centrum,

Fast utan att medge det så är han oftare än så i Vaggeryd…

Fotnot: Själv jobbade jag på Smålands Folkblad i Vaggeryd i många år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *