Nyheter

Båramo blir en del av Europas järnvägsnät

Nyheter Från och med december i år kommer Båramo kombiterminal i Skillingaryd att ingå i EU:s järnvägsgodskorridor som sträcker sig från Oslo och Stockholm ner till Palermo genom Europa.

Arkivfoto

– Detta innebär stora utvecklingsmöjligheter för hållbara transporter och en nytta för hela regionen genom ökad godshantering på terminalen.

Båramo kombiterminal är den första terminalen i Sverige som bedöms ha rätt förutsättningar och långsiktig attraktivitet bland tågoperatörer och varuägare och har från början integrerats i den högsta nivån i likhet med en av kontinentens största terminaler – Verona Quadrante i Italien. Detta innebär att tågoperatörer kan söka förplanerade och kvalitetssäkrade tåglägen över gränserna.

Detta är ett viktigt steg i terminalens fortsatta utveckling och bidrar till att vi får betydligt bättre möjligheter och effektivare järnvägstransporter i form av kortare ledtider. Det leder också till minskade kostnader för hela Smålands näringsliv som importerar eller exporterar, säger Tomas Arvidsson, PGF Terminal AB som håller i terminalens utvecklingsarbete.

– Tack vare hårt arbetande medarbetare och det goda samarbetet mellan företagen Green Cargo, GDL och PGF är nuvarande tågpendel till och från Göteborgs hamn ett av Europas punktligaste godståg med 98,7 procent punktlighet, vilket är bättre än det bästa flygbolagen.

Vi har en god marknadstillväxt och nu till helgen ökar vi kapaciteten till och från Göteborgs hamn med 20 procent och vi förbereder ytterligare ökningar av tågtrafiken. Sedan har vi mer på gång under 2020, säger Peter Rostedt, PGF Terminal AB, grundare och VD.

– För Vaggeryds kommun och regionens näringsliv är utpekandet i ScanMed värdefullt. Förbättrade hållbara transporter ökar attraktiviteten för nya etableringar vid kommunens exploateringsområden vid såväl vid Stigamo och Båramo som andra områden i kommunen, men ger även ökad konkurrenskraft för omgivande kommuners näringsliv säger kommunstyrelsens ordförande, Gert Jonsson (M).

Båramo kombiterminal i Skillingaryd ägs av Vaggeryds kommun och togs i bruk i april 2010. Terminalen – som är Skandinaviens första railport, en integrerad del av Göteborgs Hamn – invigdes i juni 2010 och har stor utvecklingspotential sett till både yta och kapacitet. Containerverksamheten startade först vid Stödstorps industriområde i januari 2008. Terminalen arrenderas av PGF som bedriver och utvecklar all verksamhet.Båramo kombiterminal har för närvarande en årstakt om drygt 52 000 TEU (tjugofotsekvivalenter, ett containerenhetsmått).

Källa; Pressmeddelande

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *