Nyheter

Barn i annan skola ger miljonminus i nämnd

Nyheter 2,9 miljoner minus blev det vid barn- och utbildningsnämndens konto när 2020 års bokslut stängdes.

Att elever väljer annan skola än kommunal är den största posten där de röda siffrorna visas med en ökad kostnad, än vad som budgeterats, på 4,4 miljoner kronor. Att välja annan skola än kommunal samt posten med grundskolan är de två delar som visar rött i barn- och utbildningsnämndens kassa under förra året.

– När ett barn går i skola i exempelvis Jönköping betalar vi för detta, det kallar vi för IKE-kostnad. Det är svårt att förutspå kostnaden på ett år. Vi har ett uteblivit bidrag på vuxenutbildningen på 600 000 kronor. Budgeten har fallit väl ut, men vi genererar ett minus, säger Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

IKE har ökat mycket sedan 2018 där totalsumman låg på 1,3 miljoner kronor. Grundskolan var en stor minuspost och förskolan hade gröna siffror (reds anm: Fler elever gick grundskolan i annan än kommunal skola och förskolans barn bodde inte i kommunen). Under 2019 noteras en ökning av IKE där gymnasieskolan noteras med 1,8 miljoner i minus och fritidshem hade gröna siffror. Under 2020 var den röda siffran återigen i gymnasieskolan, eftersom elever valde annan skola än kommunal: summan hade nu ökat till strax över 3 miljoner kronor. Plussiffran vid förra årets IKE återfanns i särskolans verksamhet.

När nämnden ser på sjuklöner har sjukfrånvaron ökat under 2020, men färre vikarier har tagits in till verksamheterna. Sjukfrånvaron inom skolans verksamhet var högst under april månad samt november och är totalt 68 procent högre än föregående år, 2019. Vikariekontot har dock minskat med 22 procent sedan föregående år, 2019. Förskolan lämnar 2020 med gröna siffror och har 3,3 miljoner kronor plus på sista raden, samt den gemensamma administrativa verksamheten som har närmare 1,1 miljoner plus för året 2020.

Fotnot: Bokslutet är inte gjort ännu och ovan uppgifter är preliminär under nämndens senaste sammanträde.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *